Redactie
Redactie Life 21 mrt 2019

Heb jij moeite met vergeven en vergeten? Dit is hoe het lukt volgens experts

We kennen het allemaal: je hebt ruzie met een vriendin en legt het bij, maar écht vergeven en vergeten lukt niet. Volgens experts van de Universiteit van Texas is dat helemaal niet gek. Wij leggen je uit waarom en vertellen hoe het wél lukt.

Je hebt – na wat teveel wijntjes – iets lulligs over een vriendin gezegd en nu zit je in de problemen. Ze blijft boos, hoe vaak je ook sorry zegt. En ook al vergeeft ze je, vergeten is een ander verhaal.

Volgens wetenschappers komt dit doordat je het te erg probeert. Ze analyseerden de hersenactiviteit van een grote groep mensen en kwamen tot verrassende conclusies.

Vergeven en vergeten

Tja, vergeven en vergeten doe je dus niet zomaar. Het gaat nou eenmaal niet op commando en wij snappen hoe frustrerend dat is. Gelukkig zijn er een hoop slimme wetenschappers op deze wereld die zich ook afvragen hoe je hersenen wél in staat zijn om dingen te vergeten.

Oke, laten we beginnen met het goede nieuws: het is mogelijk om jezelf te trainen om gebeurtenissen te vergeten. Natuurlijk gebeurt er genoeg op een dag (of in een nacht) wat je snel weer vergeet. We hebben het hier dus over gebeurtenissen die je ‘met opzet’ wil vergeten, zoals een ruzie met je BFF. Maar hoe doe je dit dan?

Doe niet teveel moeite

Om écht te vergeven en te vergeten, hoor je niet teveel moeite doen. Onderzoekers hebben namelijk gevonden dat de hersenactiviteit van de deelnemers van een onderzoek het beste in staat waren om iets te vergeten als ze hier niet te erg op gefocust waren.

Onderzoekers lieten hun deelnemers verschillende afbeeldingen zien, waarbij ze om en om vroegen om de afbeelding snel te vergeten of juist goed te onthouden. Wat bleek? De mensen bij wie er ‘gemiddelde hersenactiviteit’ te zien was, scoorden het beste in het vergeten van de afbeeldingen die ze mochten vergeten.

De deelnemers die juist te erg gefocust waren op het vergeten van de afbeeldingen, raakten er geobsedeerd mee en konden de plaatjes niet loslaten. Ook de mensen die te weinig moeite deden om te afbeeldingen te vergeten, hebben een grote kans om deze op een later moment weer te herinneren.

Maar hoe zit het dan met een persoon vergeten? Denk aan een ex die je heel erg heeft gekwetst of een vriendschap die je hebt verbroken. Helaas gaat dat ietsje moeilijker. De afbeeldingen waar een menselijk gezicht op stonden, werden vaker onthouden door de deelnemers. Ai.

Blijvend vergeven en vergeten

Nu hebben we nog de vraag: kan je iemand blijvend vergeven en vergeten? Ondanks de bevindingen uit dit onderzoek, zeggen andere wetenschappers dat je brein bepaalde eiwitten aanmaakt waardoor er af en toe nog steeds random herinneringen naar boven blijven komen.

Je herkent het vast wel. Ookal doe je dus heel erg je best om te vergeten, er is altijd de mogelijkheid dat een bepaalde herinnering je die nare ruzie doet herleven.

Conclusie

Als je dan toch die nare momenten uit je geheugen probeert te wissen: relax en wees je ervan bewust dat je de bepaalde gebeurtenis wil vergeten. Dan gaat de rest vanzelf. Goede reden om niet meer teveel te piekeren en lekkerder te slapen, want vergeten lukt dus niet door ergens van wakker te liggen.

Realiseer je goed hoe belangrijk het is om te vergeven en vergeten. Dat hoort nou eenmaal bij een goede vriendschap. En we kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk vriendschappen zijn. Er gaat uiteindelijk toch niks boven roddelen met je vriendinnen, op vakantie met je BFF of gewoon samen lachen?

Zitten jij en je vriendin(nen) echt even in een dipje, ga dan samen aan de drank. Dat versterkt je vriendschap en zorgt voor momenten die je juist niet snel vergeet, maar dan om een leuke reden.

Elite Daily

Reageer op artikel:
Heb jij moeite met vergeven en vergeten? Dit is hoe het lukt volgens experts
Sluiten