Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 4 feb 2018

Verliefd zijn: Hoe weet je eigenlijk of je écht hoteldebotel bent (geweest)?

Voor sommige mensen is het meteen duidelijk: ze slapen niet meer, zijn geobsedeerd door persoon x, fantaseren over een toekomt met hem, krijgen geen hap meer door hun keel en slaan zenuwachtig wartaal uit als hij dan eindelijk in de buurt is. Maar voor andere mensen is het helemaal niet zo duidelijk of ze verliefd zijn.
Het kan namelijk best zijn dat je in de twintig bent, wel eens een scharrel of een relatie hebt gehad, maar je toch afvraagt: ben ik eigenlijk wel écht verliefd geweest in het leven? Wat is verliefd zijn?

Verliefd zijn: wat is dat?

Nou, ten eerste een geruststelling: verliefd zijn voelt voor iedereen anders. In films en boeken mag het er dan altijd hetzelfde uitzien als je head over heels bent, in het echte leven is natuurlijk alles anders.

Toch zou je wel kunnen zeggen dat de ‘symptomen’ van verliefdheid bij veel mensen overeenkomt. Bij vrouwen én bij mannen. Je voelt je vrolijk, maar tegelijkertijd kun je diep vallen als je even niets van hem hoort. Je kunt je niet concentreren en ja, ook dat niet eten en slapen kunnen bij verliefd zijn horen.

Dat komt voornamelijk doordat er allemaal stofjes in je hersenen vrijkomen als je verliefd bent. Adrenaline, dopamine en endorfine bijvoorbeeld. Daarom wordt je hyper, voel je je (bij vlagen) gelukzalig en alsof je de hele wereld aan kan, en voel je je een beetje alsof je buiten de rest van de wereld staat. Dat laatste doet endorfine: het maakt je gelukkig, maar ook een beetje dromerig.

Verliefdheid en houden van

Verliefd zijn kan vreselijk vermoeiend zijn. Al die emoties die maar door je lichaam gieren en dan kun je ook nog eens minder goed slapen.

Daarom is het misschien maar goed ook dat je niet je hele leven lang verliefd kan zijn. Als je een relatie hebt, is het normaal dat je na een jaar ongeveer niet meer écht verliefd bent. Dat betekent overigens niet dat je dan weer op zoek moet naar een ander persoon, want als het goed is, gaat ‘verliefd zijn’ over in ‘houden van’. Dat is een ander soort gevoel, maar zeker niet minder mooi.

Nog nooit verliefd geweest

Het is helemaal niet erg als je dit gevoel nog nooit in je leven hebt gehad. Maar het is wel goed om je af te vragen hoe je denkt dat het komt dat je nog nooit verliefd bent geweest.

Tuurlijk kan het dat je de juiste vent nog niet tegen bent gekomen. Maar misschien is het ook wel een beetje dat je jezelf er niet echt voor open stelt. Omdat je bang bent om gekwetst te worden bijvoorbeeld. (Lees hier 6 mogelijke redenen waarom je maar niet verliefd wordt)

Één ding is in ieder geval zeker: verliefd zijn is doodeng. Want je voelt je heel kwetsbaar en je kan heel hard vallen als het toch niets wordt of niet werkt.

Maar aan de andere kant is verliefdheid één van de mooiste dingen in het leven. Een gevoel wat je nooit meer vergeet en de rest van je leven kan koesteren. Daarom: ben je verliefd? Geniet er dan met volle teugen van.

Reageer op artikel:
Verliefd zijn: Hoe weet je eigenlijk of je écht hoteldebotel bent (geweest)?
Sluiten