Hallo zonnestraaltje! Dit is dé manier om je huid zolang mogelijk jong te houden

Natuurlijk wil je je huid zolang mogelijk mooi, strak en jong houden. De kans is dan ook groot dat je allerlei smeerseltjes in de kast hebt staan waarmee je elke rimpel te lijf gaat. Waarschijnlijk is er alleen één mega belangrijke stap die je hierbij vergeet: de bescherming tegen UVA en UVB-straling. Hier lees je het verschil tussen deze stralingen én hoe je jezelf ertegen beschermt.

Als je met je vriendinnen op het terras zit, kan het gebeuren dat je je een keer vergeet in te smeren tegen de zon. Nu kan dat inderdaad een keer gebeuren, maar realiseer je wel dat de straling van de zon erg schadelijk is. Of de zon fel schijnt of dat het bewolkt is, maakt zelfs niet zoveel uit.

Zonlicht bestaat uit UV-straling. Deze UV-straling bereikt in twee vormen de aarde: UVA en UVB. Voor een optimaal resultaat gebruik je dagelijks (dus ook op een regenachtige herfstdag) een product dat tegen beide stralingen beschermt. Hieronder lees je welk effect UVA en UVB-straling op de huid heeft en hoe je jezelf zo goed mogelijk beschermt.

Het verschil tussen UVA en UVB-straling

Zoals hierboven beschreven, zijn er twee vormen van UV-straling die door de ozonlaag heendringen: UVA en UVB. Wanneer je je ’s zomers op het strand of op het terras insmeert met zonnebrandcrème, doe je dit omdat je niet wil verbranden. De UV-straling die deze verbranding veroorzaakt, is UVB-straling. De reden dat het belangrijk is om je huid eigenlijk het hele jaar door te beschermen tegen UV-straling, is UVA-straling.

Deze UVA-straling maakt maar liefst 95% uit van alle UV-straling die de aarde bereikt en is het hele jaar aanwezig, dus ook wanneer het bewolkt is. In tegenstelling tot UVB-straling, dringt UVA-straling gewoon door wolken én glas heen.

Als je achter een raam zit, ben je dus niet automatisch beschermd tegen UVA-straling, wel tegen UVB-straling.
Waar deze UVA-straling dan voor zorgt? Kort gezegd rimpels en huidkanker. De straling zorgt in de huid voor de productie van vrije radicalen, die cellen op de lange termijn kunnen beschadigen. Dit zorgt weer voor een verslapping in de huid waardoor je rimpels krijgt.

Lees ook: Op vakantie? Dan hebben we hier een SOS bij zomerse huidkwaaltjes

En wat nu?

Om dit te voorkomen, raden we één ding aan: smeer je dagelijks in met een zonnebrandcrème. Let er hierbij ook goed op dat je een product gebruikt dat zowel beschermt tegen UVA als UVB-straling. Sommige producten beschermen namelijk alleen tegen UVB-straling, terwijl de stiekeme UVA-straling vaak juist de boosdoener is.

Verder wordt het ook aangeraden je zo vaak mogelijk op een dag in te smeren. Een product dat beschermt tegen de zon, doet dit helaas niet de hele dag. Eigenlijk wordt aangeraden om je elke twee uur in te smeren, maar het is begrijpelijk dat dit niet altijd lukt, bijvoorbeeld omdat je make-up draagt.

Probeer daarom in ieder geval een product dat beschermt tegen UVA en UVB-straling te verwerken in je ochtendroutine. Zo weet je zeker dat je onderweg naar school of naar je werk beschermd bent.

Hoe vind je de juiste producten?

Ben je ervan overtuigd dat je écht een zonnebrandcrème nodig hebt in je routine? Gelukkig maar. Dan zijn er nog een paar kleine dingen om op te letten. Zoals je hierboven al las, bevat niet elk product zowel UVA als UVB-bescherming, terwijl je dit wel nodig hebt. Je herkent een product met de juiste bescherming door een klein logo op de verpakking met hierin twee rondjes waarin UVA en UVB staan.

Geloof ons, op het eerste oog lijkt zonnebrandcrème misschien niet veel te doen voor je huid, maar op de lange termijn zul je merken dat je veel minder rimpels hebt dan andere leeftijdsgenoten. En mooi oud worden, dat willen we natuurlijk stiekem allemaal.

Lees ook: Dit is waarom sommige mensen verbranden en anderen niet

Reageer op artikel:
Hallo zonnestraaltje! Dit is dé manier om je huid zolang mogelijk jong te houden
Sluiten