Vertel jij graag wat je ‘s nachts hebt gedroomd? Dit is waarom je dat zo heerlijk vindt

'Weet je wat ik nou weer heb gedroomd?' vraag je 's ochtends aan je vriendinnen en collega's. Dit verhaal móét je gewoon even delen, want het is zó bizar. Je gezelschap begrijpt weinig van jouw onsamenhangende verslag, maar jij vindt het heerlijk om te vertellen over je droom. Waarom is dat?

Het is raar en absurdistisch

In je droom gebeuren dingen die helemaal niet kunnen in het echt. Want hoe vaak komt het nou voor dat je chillt met de Obama’s, in een natuurfilm mag meespelen of dat je huis er ineens uitziet als een sprookjeskasteel? Juist omdat het zo raar is, voel je de behoefte om er over te vertellen. Dat andere mensen je alleen maar schaapachtig aanstaren en – als ze in een goede bui zijn – zeggen hoe vreemd je droom is, maakt je niets uit.

Je vraagt je af of het iets te betekenen heeft

Want er zit een verborgen betekenis achter die vreemde verhalen toch? Wat betekent het dat je bent verdwaald in je eigen huis? En waarom ga je ineens opnieuw eindexamen doen? Dat zal toch iets zeggen over je wakkere leven? Je vraagt je vriendinnen: ‘wat denken jullie?’

Je onthoudt je droom lang niet altijd

Volgens onderzoekers is een droom namelijk vaak zó onsamenhangend, dat je brein niet weet wat ‘ie ermee aan moet. Daarom onthoudt je het niet. Ook is het vaak zo dat het leven van alledag je aandacht opslokt. Die droom ben je daarom zo weer vergeten. Maar, áls je dan een keer onthoudt wat je ‘s nachts hebt beleefd, wil je ook het meteen vertellen.

Mensen praten nou eenmaal graag over zichzelf

Onderzoekers van Harvard University ontdekten dat bepaalde delen van je hersenen actief worden als je over jezelf babbelt. Onder andere het deel in verband wordt gebracht met ‘beloning’. Je voelt als het ware hetzelfde als je wat lekkers eet of als je net seks hebt gehad. En een droom gaat natuurlijk écht over iets wat alleen jij hebt meegemaakt.

Daarom: praat lekker door over je nachtelijke escapades, want het geeft namelijk een onwijs lekker gevoel.

LEES OOK: Deze 19 dingen herkennen alle vrouwen die ongelooflijk van slapen houden

Reageer op artikel:
Vertel jij graag wat je ‘s nachts hebt gedroomd? Dit is waarom je dat zo heerlijk vindt
Sluiten