Janne Vogel
Janne Vogel Love & Seks 22 jul 2020

Waarom je in de liefde nóóit je verwachtingen hoeft bij te stellen

Je kent het wel. Je bent met iemand aan het daten of zit in een relatie, en je voelt je niet happy. Het ene moment twijfel je aan je date of partner, maar het volgende moment schuif je de schuld alweer op jezelf. Misschien heb je gewoon te hoge verwachtingen, of stel je te hogen eisen, denk je.

Girl, you do not. Wij zetten voor je op een rij waarom je je verwachtingen nooit hoeft bij te stellen. Omdat jij (of die ene vriendin) dit echt even moet horen.

Waarom je je verwachtingen in de liefde niet hoeft bij te stellen

Het is belangrijk om verwachtingen te hebben. Het is de basis voor hoe je behandeld wilt worden. Als je geen verwachtingen hebt maak je van jezelf een soort deurmat, waar je partner zo overheen loopt. Niet wat je wilt, toch?

Realistische verwachtingen

Natuurlijk is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en gaat het in een relatie om geven en nemen. Misschien weet je niet zo goed wat je zou moeten krijgen in een gezonde relatie. Om je een stapje verder te brengen bij realistische verwachtingen, zetten we de verwachtingen die je sowieso mag (lees: moet) hebben voor je op een rij. Je verdient dit, en niets minder dan dat.

1. Iemand die respect voor je heeft

Een hele belangrijke. Je verdient iemand die geeft om jouw gevoelens en luistert naar wat jij wilt en nodig hebt. Dát is liefde en respect en heeft niks met hoge verwachtingen te maken.

2. Iemand die zijn of haar tijd met jou op waarde schat

Jouw tijd is kostbaar. En daarom moet je partner of date zijn of haar tijd met jou op waarde schatten. Zit je lief de hele middag op z’n telefoon of word je aan de kant gezet voor andere plannen? Dan is dat simpelweg niet oké.

3. Iemand die interesse toont in jouw passies

Voor eens en voor altijd: verlaag nooit je verwachtingen als het aankomt op dit punt. Ook al begrijpt je lief niks van wat jij doet, hij of zij zou interesse moeten tonen en je moeten supporten. Als het voor jou heel belangrijk is, zou het dat voor je partner ook moeten zijn. Het is tenslotte zo’n belangrijk onderdeel van jou.

4. Iemand die waardeert wat je voor hem of haar doet

Van je kleine cadeautjes tot je home made maaltijd en je kriebeltjes: je verdient iemand die meer dan waardeert wat je allemaal doet. Worden deze dingen voor lief genomen? Dan is dat een onwijze red flag in de liefde.

5. Iemand die actief wil weten wat er in jouw leven gebeurt

Je lief moet betrokken bij jouw leven willen zijn. En daarom geïnteresseerd zijn in wat er in je hoofd omgaat en hoe het gaat met je vrienden en je familie, bijvoorbeeld. Op die manier hebben jullie die bijzondere connectie, toch?

6. Iemand die jou je ruimte kan geven

We kunnen niet altijd met een ander zijn in onze vrije tijd. Tijd voor jezelf is ontzettend belangrijk en je partner zou je dit moeten geven wanneer je het nodig hebt. Ware liefde staat niet gelijk aan aan een stuk door samen zijn.

7. Iemand die geeft om jouw mentale en fysieke gezondheid

Mental health is important sis. En fysieke gezondheid natuurlijk ook. Je lief moet het beste met je voor hebben op dit gebied. Klinkt misschien logisch, maar toch krijgt niet iedereen wat ‘ie verdient op dit gebied.

8. Iemand die jouw flaws waardeert

Je perfecte imperfecties. Niemand is perfect, maar je zou moeten zijn met iemand die jouw imperfecties kan waarderen. Natuurlijk mogen ze als ‘flaws‘ bestempeld worden, maar hij of zij moet accepteren dat deze dingen je maken tot wie je bent. En daarom mag er stiekem ook een beetje van gehouden worden.

9. Iemand die moeite voor je doet

Heel belangrijk. Enne, je lief zal daarom soms iets moeten doen wat niet per se zijn of haar eerste keus is. Omdat het jou gelukkig maakt. De drive die je partner in de relatie heeft zou jou gelukkig moeten maken. En andersom!

Onrealistische verwachtingen

Je kunt natuurlijk niet verwachten dat je partner je behandelt als een lid van de koninklijke familie terwijl jij zelf niks in de relatie stopt. Maar bovenstaande verwachtingen zijn allesbehalve onrealistisch in de liefde.

Lees ook: