Renée
Renée Beauty en Style 26 nov 2019

Heb je een vette huid? Dan wil je de volgende dingen echt (niet) doen

Je verlaat het huis niet zonder een matterende poeder aan te brengen en aan het einde van de dag weet je dat je gegarandeerd een vette huid hebt. Herkenbaar? Dan heb je vast weleens gecheckt of je inderdaad een vet huidtype hebt. Maar wat is nu precies de oorzaak hiervan? En hoe kun je de talgproductie een beetje onder controle houden? We praten je bij.

Skincare guru Paula Begoun van Paula’s Choice wijdde een heel hoofdstuk aan de vette huid in haar The Best Skin Of Your Life Starts boek. Want ongeacht je huidtype – ook al is deze vet – met de juiste verzorging zorg jij ervoor dat je inderdaad de beste huid van je leven krijgt.

Wat is de oorzaak van een vette huid?

In het boek van Paula lees je alles over de oorzaak van een vette huid. Want eerlijk is eerlijk, voor je begint met de juiste producten uitkiezen is het wel zo handig om te weten wat de oorzaken zijn.

“Wanneer je huid een gebalanceerde talgproductie heeft, doet het fantastische dingen voor je huid.” Denk bijvoorbeeld aan het gehydrateerd houden, maar er ook voor zorgen dat het zacht en glad aanvoelt. Wanneer er te veel olie ontwikkelt in de poriën lijkt het op een gegeven moment alsof je huid glanst als een spiegeltje.

“Proberen om je vette huid te managen is niet makkelijk. Sterker nog, het is de moeilijkste huidtype om te normaliseren.”
Een vet huidtype is bijna altijd resultaat van genetisch bepaalde hormonale veranderingen in je lichaam. Hormonen kun je niet onder controle houden met huidverzorgingsproducten, waardoor het moeilijk is om een vette huid weer in balans te brengen.

Hoe herken je een vet huidtype?

Omdat je voor een vet huidtype andere huidverzorgingsproducten gebruikt, is het allereerst belangrijk om te bepalen of jij inderdaad wel een vette huid hebt. Mensen met dit huidtype hebben vaak verstopte, vergrote poriën, puistjes of acne en een ruwe huid.

Aan de volgende signalen herken je een vette huid:

  • Je huid is na het reinigen na een uur of twee alweer glanzend
  • Je huid ‘glanst’ ‘s middags al
  • Je make-up glijdt van je huid en is na een paar uur weg
  • Je huid heeft puistjes op plekken waar het het meest glanst (vaak je neus, voorhoofd, kin)

Wat kun je beter niet doen met je huid?

Nu je voor jezelf hebt bepaald of je een vette huid hebt, willen we graag met je delen wat je volgens Paula het beste niet kunt doen. Het gemiddelde product voor de vette huid is bijvoorbeeld heel erg uitdrogend, terwijl ook een vettere huid hydratatie nodig heeft.

Hoog tijd om eens kritisch naar je huidige skincare routine te kijken. Gebruik je producten die te agressief voor je huid zijn? Check hier welke ingrediënten je echt wil skippen en let verder op het volgende:

Irriteer je huid niet

Klinkt vanzelfsprekend, maar je hoeft maar één verkeerd product te gebruiken en het irriteert je huid al. Dit maakt je vette huid alleen maar vetter. Vermijd daarom zeep en cleansers in de vorm van een zeepje. Het uitdrogen van je huid helpt namelijk niet om de talgproductie onder controle te houden – het maakt het juist erger.

Vermijd verder harde scrubs en reinigingsborstels met harde haren. Dit maakt kleine krassen op je huid.

Lees ook: 8 dingen uit je huidverzorgingsroutine die je puistjes alleen maar erger maken

Vermijd producten die je huid een tintelend gevoel geven

Al voelt het nog zo lekker, gebruik geen producten op je huid die het laten tintelen. Vermijd citroen, munt, SD en denatured alcohol. Het lijkt alsof ze je vette huid minder vet maken, maar niets is minder waar. Het tintelende gevoel irriteert de huid en dat kan de talgproductie juist stimuleren.

Gebruik geen dikke ‘verzachtende’ producten

Fijn hoor, een dikke balsem om je gezicht te reinigen. Maar niet per se voor een vet huidtype. Je huid voelt door de waxtextuur nog vettiger en zijn daarom vooral geschikt voor de drogere huidjes. Denk bijvoorbeeld aan foundations en concealers in stickvorm. Maar ook aan dikke, rijke crèmes en balsems. Dit kan de poriën verstoppen.

Wat wil je wél doen om je vette huid in balans te krijgen?

Nu je weet wat echte afraders zijn voor de vettere huid delen wat je wél wil doen. Want hoe krijg je jouw huid in balans en zorg je ervoor dat je niet binnen een uur een touch-up hoeft te doen? Een essentiële huidverzorgingsroutine is aan te raden om de talgproductie even een tandje naar beneden te brengen. Tegelijkertijd houdt het je huid wel gehydrateerd en zacht, zonder je poriën te verstoppen.

Reinig je huid twee keer per dag

Niks gek hier: blijf je huid tweemaal per dag reinigen. Gebruik een cleanser die zacht is en geen laagje achterlaat op de huid. Probeer daarnaast parfums te vermijden in producten. Ook als het een essentiële olie of plantenextract is.

Gebruik een passende toner

Vervolgens ga je aan de slag met een toner. Een niet-irriterende toner (zonder SD of denatured alcohol) helpen je huid lekker zacht te houden, minimaliseren de hoeveelheid olie en hydrateren tegelijkertijd. Je poriën vallen minder op én de laatste restjes vuil en/of make-up haal je hiermee weg.

Exfolieer de huid

Met een BHA exfoliant kun jij je huid exfoliëren – niet scrubben. De vette huid vindt het lastiger om van de dode huidcellen af te komen, waardoor de poriën sneller kunnen verstoppen. Zo’n exfoliant helpt je hier een handje bij. De build-up wordt hierdoor verwijderd, waardoor de poriën kleiner ogen en niet meer vol vuil zitten.

Hydrateer de huid ook voor je gaat slapen

Het is minstens zo belangrijk om ‘s avond je huid te hydrateren als overdag. Met de juiste producten krijg jij die stralende, zachte en minder rode huid waar je van droomt. Maar hoe geef je je huid wat het nodig heeft zonder zware producten aan te moeten brengen? Het antwoord is volgens Paula simpel: kies voor heel lichte texturen. Denk aan lichte, vloeibare producten, gels en superlichte serums.

Breng altijd SPF aan

Tot slot wil je 365 dagen per jaar een zonnebrandcrème gebruiken voor de huid. Ja, zelfs in de winter. Een SPF is essentieel om de eerste ouderdomslijntjes te voorkomen. Als je de huid en de huidtextuur wil verbeteren is dit echt heel belangrijk. Kies een SPF uit die geschikt is voor een vette huid.

Meer lezen over huidverzorging?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heb je een vette huid? Dan wil je de volgende dingen echt (niet) doen
Sluiten