Video: How to – Föhn je haar als een echte professional

Haar föhnen, volgens ons dé manier om prachtig haar te krijgen dat de hele dag in model blijft zitten. En daarom vroegen we één van de beste haarstylisten van Nederland, Marriët Gakes, om het ons eens goed voor te doen.

Marriët Gakes van Salon B doet niet alleen het haar van Victoria Koblenko en Georgina Verbaan maar mag zich ook Color Technician van het jaar noemen. En ook met de föhn verricht ze wonderen in de Blow Dry Bar van Salon B.

Voordat je begint

Het begint al met het kiezen van de juiste shampoo. Wil je volume? Kies dan voor een volume shampoo. Liever gladder en steiler? Dan kies je voor een wat zwaardere shampoo. Gebruik een conditioner als je haar hebt wat langer is dan je schouders. Zolang je het niet toepast op de aanzet verzwaar je het haar niet en voed je het toch.

Na het wassen: voorbereiden

Je belangrijkste product: mousse. Mousse mag het haar niet te stijf maken, maar moet wel zorgen voor body. Voor Lotte’s haar zijn er ongeveer drie tennisballen aan hoeveelheid mousse gebruikt. Kneed het in bij de aanzet en begin bij je nek. Zorg dat je iedere haarstreng met mousse insmeert. In de punten kun je een thickening cream (Supernatural Thickening Cream van The Insiders) aanbrengen om ze extra kracht te geven.

Het aandrogen

Om lamme armen te voorkomen is het handig je haar al voor 60% droog te föhnen. Droog vooral je aanzet. De punten drogen uit zichzelf al sneller.

Het haar verdelen

Verdeel je haar in secties en zorg dat zodra je gaat föhnen de lokken even breed zijn als je föhnborstel. Teveel haar op de borstel maakt het namelijk niet makkelijker. Begin aan de onderkant en werk van links naar rechts.

Zo föhn je het

Droog eerst de aanzet van de pluk, hou je föhn even vast. Werk zowel aan de boven- als aan de onderkant van de aanzet. Daarna trek je de borstel door naar de punt. Hiermee polijst je ‘m. Draai vervolgens je borstel in en weer los. Dit doe je nog een aantal keer tot je het gevoel hebt dat de pluk droog is. Indraaien en weer los draaien, indraaien en weer los draaien. Droog? Laat de pluk even afkoelen op je borstel, haal de borstel er daarna uit, draai de pluk om je vinger en laat ‘m los. Rol vervolgens de krul weer op en zet ‘m vast zodat het goed kan afkoelen in positie. Herhaal dit pluk voor pluk en je hebt het mooist geföhnde kapsel ooit. Tip: zet de voorste plukken niet met een speldje vast, dan krijg je een kapsel à la de poedel van de buren.

Finishing touch

Als je klaar bent haal je de speldjes er uit, borstel je de krullen door en wrijf je een beetje serum in je punten. Je kunt er eventueel voor kiezen om wat haarlak op je handen te sprayen en in te kneden bij de aanzet van je haar en/ of wat volume poeder (The Insiders Undone Teaser Styling Dust) te gebruiken om er wat extra edge aan te geven.

Wat je ook écht moet weten
  • Het is soms moeilijk om zelf bij de achterkant te komen. Geen vriendinnetje in de buurt? Sla het rollen over bij de achterste plukken en rol vanaf halverwege je hoofd wel de borstel in en uit.
  • Zijn je laatste plukken al droog voordat je bent begonnen met föhnen? Maak ze vochtig met een plantenspuit.
  • Vooral niet trekken aan je plukken. Wij herhalen: vooral niet trekken aan je plukken.
  • Voel of je pluk echt goed droog is. Bij twijfel kun je de pluk even tegen je lippen aan houden. Beetje vreemd, maar het werkt perfect.
  • Moeite met volume creëren? Gebruik van te voren haarlak bij de aanzet. Zorg dat je haarlak niet te nat is.
  • Heb je haar tot op of boven je schouders? Krul de bovenkant niet teveel. Ook dan is er poedel gevaar.

Geen tijd of zin om dit zelf te doen? Of heb je een verwenmomentje verdiend? Je kunt natuurlijk altijd je haar laten föhnen in de speciale Blow Dry Bar van Salon B.

Productie: Beautify.nl
Met dank aan: Salon B (Blow Dry Bar) en in het bijzonder Marriët Gakes

Reageer op artikel:
Video: How to – Föhn je haar als een echte professional
Sluiten