Aha! Dit is waarom je vingers rimpelig worden na een bad

Met dit koude weer is er niets lekkerder dan in een dampend, heet bad stappen. Of om door een lange douchesessie weer een beetje op temperatuur te komen. Maar als je lang in het water zit, worden je vingers rimpelig. Wij hebben eigenlijk antwoord op de vraag hoe dat kan.

Waarschijnlijk heb je het je al meerdere malen in je leven afgevraagd. Als je lang in bad zat of in de zomer misschien hele dagen in het zwembad vertoefde. Dan zag je dat je vingers rimpelig werden van het water en dacht je dat de ouderdom was ingeslagen.

Nou, dat laatste is gelukkig niet waar. Maar we hebben wel eindelijk het antwoord op de vraag hoe het komt dat je huid rimpelig wordt als je lange tijd in het water bent.

Dit is waarom je vingers rimpelig worden in water

Het opvallendste is misschien nog wel dat het alleen je vingers en je tenen zijn die rimpelen als je in het water zit. De rest van je lichaam blijft gewoon glad.

En daar is een deel van de verklaring meteen al. Volgens de Amerikaanse evolutionaire neurobioloog Mark Changizi, rimpelt de huid van je vingers en tenen in het water zodat je meer grip hebt als je omgeving nat is. En ja, met je onderarm heb je niet echt meer grip nodig.

Gerimpelde vingers hebben meer grip op natte objecten

Net zoals je meer grip hebt op schoenen met reliëfzolen of autobanden met een profiel beter in de regen kunnen rijden, zo hebben je vingers meer grip op dingen als ze gerimpeld zijn.

Nu denk je misschien: waarom zijn onze vingers dan niet altijd gerimpeld, als je er meer grip mee hebt? Nou, dat is weer, omdat je vingers wel minder goed dingen kunnen voelen als ze gerimpeld zijn en dat is weer helemaal niet handig.

Blijkt dus maar weer dat ons lichaam briljant in elkaar zit. Petje af voor, ja voor jezelf.

Nu heb je alleen nog dit nodig om je badsessie compleet te maken.

Reageer op artikel:
Aha! Dit is waarom je vingers rimpelig worden na een bad
Sluiten