Yasmine Esser
Yasmine Esser Travel 23 apr 2017

Slecht nieuws voor vliegangsthazen: in de toekomst zul je vaker moeten dealen met turbulentie

Onze welgemeende excuses aan iedereen die nooit echt ontspannen in het vliegtuig zit. En die meteen haar hart in haar keel voelt kloppen als er turbulentie is. Want uit onderzoek blijkt dat je in de toekomst steeds vaker zult moeten dealen met turbulentie als je gaat vliegen.

De wereld verkennen, naar vreemde landen reizen, nieuwe culturen opsnuiven en lokale gerechtjes eten terwijl je met je billen op het strand ligt. Het klinkt helemaal fantastisch. Het liefst zou je veel en veel vaker op vakantie gaan.

Maar goed, je moet dan wel eerst naar de andere kant van de aardkloot vliegen. En dat kan nog wel eens gepaard gaan met turbulentie. Iets waar je waarschijnlijk minder dol op bent.

En nu blijkt ook nog eens uit onderzoek dat hevige turbulentie tijdens transatlantische vluchten twee keer zo vaak voor gaan komen in de toekomst. Dat komt allemaal door de opwarming van de aarde.

In de toekomst meer turbulentie

De kans op lichte turbulentie stijgt de komende veertig jaar met 59 procent, de kans op matige turbulentie met 127 en het risico op ernstige turbulentie zelfs met 149 procent. Volgens onderzoeker Paul Williams veroorzaakt lichte turbulentie niet echt overlast. Maar voor wie al niet graag vliegt kan het wel stressvol zijn.

Voor alle vliegangsthazen en -stresskippen: gelukkig komt ernstige turbulentie waarbij je gewond kunt raken omdat het vliegtuig zo heen en weer schudt, echt nauwelijks voor. Op grote commerciële vluchten komt verwonding door ernstige turbulentie op ongeveer één op de miljoen vluchten voor. Toch weer een opluchting.


Toch zin om weg te gaan? Lees dit dan ook:
Droombestemming! Dit geheime plekje van Thailand is het meest betoverende wat je ooit gaat zien

Reageer op artikel:
Slecht nieuws voor vliegangsthazen: in de toekomst zul je vaker moeten dealen met turbulentie
Sluiten