Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love & Seks 19 okt 2015

Voel jij je vaak moe? Dit is de mogelijke verklaring

Ben je de hele dag al aan het gapen en vraag je je af hoe je je werkdag in hemelsnaam door komt? En snooze je elke ochtend meer dan twee keer om vervolgens met pijn en moeite je bed uit te komen? Altijd moe zijn is heel vervelend. Vaak denken we dat het komt door te weinig slaap, maar dit blijkt niet altijd het geval te zijn. Het Center for Disease Control and Prevention ontdekte dat 30% van de Amerikaanse bevolking te weinig slaap krijgt. Maar wetenschappers hebben ontdekt dat slaaptekort niet de enige reden is voor energiegebrek gedurende de dag.

Je eetpatroon

Het is niet gek dat in deze tijd waarin iedereen druk is met werk en sociale verplichtingen gezond eten en sporten er bij inschiet. Toch kan dit zomaar eens de reden zijn waarom jij je zo belabberd voelt. Onderzoekers van het Penn State College of Medicine ontdekten een link tussen slaperigheid en de body mass index (BMI). Het onderzoek toonde dat een hoog vetpercentage en aankomen gelinkt waren aan de moeite die men had om alert te blijven gedurende de dag. En dit had niks te maken met hoeveel ze sliepen die nacht. Een van de onderzoekers, Julio Fernandez-Mendoza zegt dan ook: ‘Dietisten zouden mensen met overgewicht er bewust van moeten maken dat een laag energieniveau niet altijd met slaaptekort te maken heeft maar ook écht met hun gewicht. Dit wordt vaak tussen neus en lippen door wel verteld maar er zou dieper op in moeten worden gegaan.’

Teveel van jezelf vragen

Heb je vaak het gevoel dat je je niet kan concenteren? Het kan er aan liggen dat je verveeld bent. Maar het is ook mogelijk dat jij je hersenen vraagt om te veel dingen tegelijkertijd te doen. Volgens Scientific American werken onze hersenen als een spier. Als je hersenen uitgeput zijn worden ze minder effectief. Vrouwen zijn er aan gewend om te multitasken, en vaak heb je dat zelf niet door. Echter kun je op bepaalde momenten te veel van je hersenen waardoor ze niet al hun productiviteit in één beslissing kwijt kunnen. Kies er daarom voor om belangrijke beslissingen los van elkaar te maken, of kleine beslissingen naast grote beslissingen te maken. Maar nóóit allemaal tegelijk. Want daar word je ontzettend moe van.

Wil jij jezelf graag helemaal fit eten?

Walnoten is een van de voedingsmiddelen die ontzettend goed werkt om je snel weer fit te voelen. Benieuwd naar al het andere? Klik dan op de foto:

Reageer op artikel:
Voel jij je vaak moe? Dit is de mogelijke verklaring
Sluiten