Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Love 7 feb 2020

Volgens psychologen is dit de reden waarom mensen vreemdgaan ondanks dat ze beter weten

Vreemdgaan is niet oké. Althans, dat is wat 90% van de mensen zegt als je er naar vraagt. Toch blijkt dat 40% wél een slippertje maakt in een relatie. Gebroken harten, tranen en woede als gevolg. Maar waarom doen mensen het dan? Psychologen vertellen het ons.

Vreemdgaan wordt gezien als een teken aan de wand. Als je relatie goed zit dan doe je dat toch niet? Toch blijkt onvrede in een relatie niet altijd de motivatie te zijn voor een scheve schaats.

De reden van vreemdgaan

Niets pijnlijker dan te worden bedrogen door je grote liefde. Toch doen mensen het ondanks dat ze beter weten. Volgens psychologen is er een reden waarom vreemdgaan zoveel voorkomt. En eigenlijk is dat bést een beetje gek.

Ai… vreemdgaan voor aandacht en bevestiging

Iedereen vindt het fijn om te horen dat je er mag zijn. Of dat je bijvoorbeeld mooi of bijzonder bent. En voor veel mensen blijkt dit de reden om een slippertje te maken.

Zo vertelt klinisch psycholoog Dr. Christopher Ryan Jones: “mensen die vreemdgaan zijn op zoek naar aandacht en bevestiging. Dit wil niet betekenen dat hun partner dat niet geeft. Mensen zoeken die aandacht buiten hun vertrouwde omgeving.”

Onzekerheid en een laag zelfbeeld zijn de boosdoener

Als je dit zo leest lijkt het natuurlijk best wel stom. Want waarom zou je in hemelsnaam je liefde bedriegen voor een beetje aandacht. Volgens Jones is het toch nog iets gecompliceerder: “Vaak zie je dat deze mensen een laag zelfbeeld hebben of erg onzeker zijn. Door aandacht in de vorm van een zoen of intimiteit voelen ze zich gewaardeerd.”

Maar er zijn ook andere reden…

Toch zijn er ook mensen die niet onzeker zijn en toch vreemdgaan. Dan is er vaak iets anders aan de hand. Volgens relatietherapeut Anita A. Chlipala kan er iets missen in je relatie: “soms mis je iets in de relatie en ga je het ergens anders zoeken. Dan is het de kunst om het gemis met je partner te bespreken en te kijken naar een oplossing.”

Blijven praten lieve lovers

We kunnen wel de conclusie trekken dat het belangrijk is om te blijven praten in een relatie. Voel je je onzeker? Bespreek dit met je partner zodat jullie er aan kunnen werken.

Als je écht iets mist in je relatie is het wel zo netjes om het eerst uit te maken voordat je verder gaat. Want lieve meiden, niemand verdient een gebroken hart.

Bustle.com

Reageer op artikel:
Volgens psychologen is dit de reden waarom mensen vreemdgaan ondanks dat ze beter weten
Sluiten