Slechte droom gehad? Volgens onderzoek hebben deze dromen toch een voordeel

We kennen allemaal het moment wanneer je wakker wordt na een slechte droom. Je hart voel je kloppen in je keel en je wil er toch nog zeker voor zijn dat het wel écht een droom was. Ze zijn misschien verschrikkelijk, maar ze kunnen ook nog eens nuttig zijn voor je.

Een droom dat iemand je achterna zit of wanneer je partner vreemdgaat, je zit op deze dromen nu niet echt te wachten als je lekker wil gaan slapen. Toch kun je er wel iets aan hebben.

Slechte dromen nuttig voor het dagelijks leven

Niemand heeft zin in een slechte droom, maar na het lezen van dit artikel zijn ze misschien toch iets minder vervelend dan voorheen. Onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin, Universiteit van Genève en Universiteit Hospitals of Geneva hebben onderzoek gedaan naar wat er in de hersenen gebeurt tijdens een slechte droom.

Het onderzoek

Tijdens dit onderzoek is er naar verschillende punten gekeken. Zo werden achttien mensen meerdere keren wakker gemaakt en werd de hersenactiviteit geanalyseerd. Maar ook werden er MRI-scans gemaakt waardoor de onderzoekers erachter kwamen of er een verband lag tussen droomangst en emoties die mensen voelden als ze wakker waren.

De resultaten

De resultaten uit dit onderzoek vertoonden een verrassend positief effect. Deze slechte dromen helpen jouw hersenen namelijk op een bepaalde manier enge situaties te repeteren.

Wat hier goed aan is? Mensen kunnen hierdoor beter reageren wanneer ze in het dagelijks leven met soortgelijke situaties worden geconfronteerd. Hoe langer iemand angst voelde in zijn dromen, hoe minder de hersengebieden voor emoties werden geactiveerd toen de persoon naar negatieve foto’s keek.

Nachtmerries

Helaas geldt dit niet voor de angstaanjagende nachtmerries. Deze dromen bleken juist een oorzaak te zijn voor een slechte nachtrust en heeft het een negatieve impact op wanneer je wakker wordt.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer op artikel:
Slechte droom gehad? Volgens onderzoek hebben deze dromen toch een voordeel
Sluiten