Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 2 mrt 2017

OMG! We lijken blijkbaar écht op onze voornamen

Hoor je wel eens dat jij een echte Naomi bent? Of dat de naam Lynn zó bij jou past? Grote kans dat dat ook zo is. We associëren namen aan een bepaald uiterlijk. En jij gaat je gedragen naar de naam die je van paps en mams hebt gekregen. Huh?

Jij bent écht een Anke

Je wilt natuurlijk niet in hokjes denken, maar je bent een echte pro in namen linken aan mensen. Als jij beschikt over deze gave dan is dat niet zo gek. Sociaal psychologen hebben namelijk ontdekt dat mensen heel goed kunnen inschatten welke persoon bij welke naam hoort.

De honderden proefpersonen die meededen aan het onderzoek kregen allemaal foto’s van gezichten te zien. Op de foto’s staan mensen tussen de 20 en 30 jaar en ze hebben dezelfde etniciteit. Aan de proefpersonen de taak om de foto’s weer te linken met de namen op een lijst van vijf die voor hen lag.

En wat blijkt?

Bijzonder is dat de deelnemers tot veertig procent van de namen aan het juiste gezicht wisten te koppelen. Dat is vaker dan de kansberekening. Volgens onderzoekers komt dit omdat mensen bepaalde uiterlijke kenmerken zoals haardracht associëren met bepaalde namen.

Bij een Bob denken we aan iemand met een rond gezicht en een Tim zou slanker zijn. Naar deze stereotype beelden kunnen mensen zich gaan vormen. Een namenonderzoeker van de Universiteit Utrecht trekt een iets andere conclusie. Zo kunnen we een Pepijn niet van een Floris scheiden, maar een Kevin van een Pepijn wel.

De sociale klasse

Dit betekent dat je niet iemand aan de naam herkent. Het heeft volgens de onderzoeker te maken met de sociale klasse waarin je je bevindt. Lager opgeleiden kiezen andere namen dan hoger opgeleiden. Bij de eerste groep komen Engelse namen vaak voor.

Als laatste kunnen mensen vaak gezichten plaatsen aan namen die veel voorkomen in eigen land. Zo is het voor ons kaaskopjes moeilijk in te schatten wie Chloé is, als je niemand kent die deze naam draagt.

Ga eens bij jezelf na: hoe zou een Kelly er uitzien? Of een Olivia? We betrappen ons erop dat we zelf ook een stereotype beeld hebben bij namen. Het is gek, maar de naam past vaak heel goed bij je.

LEES OOK: Dit zijn de perfecte namen voor je kinderen gebaseerd op je sterrenbeeld

Reageer op artikel:
OMG! We lijken blijkbaar écht op onze voornamen
Sluiten