Lisanne de Jager
Lisanne de Jager Love 15 mrt 2019

Eens een cheater altijd een cheater? Relatie-expert legt uit hoe het zit

Laten we eerst even vaststellen dat vreemdgaan één van de naarste dingen zijn die je kan overkomen. Het brengt super veel pijn met zich mee en dan zit je ook nog met de vraag hoe je je partner ooit nog kan vertrouwen. Een relatie-expert legt dan ook voor ons uit dat als je eenmaal een vreemdganger bent, je er altijd eentje blijft.

Uit onderzoek blijkt dat één op de vier Nederlanders weleens is vreemdgegaan. Best schokkend eigenlijk, dat het in deze tijd dus enorm lastig blijkt te zijn om je aan iemand vast te binden. Zit het dan in het aard van het beestje of…? Psycholoog en schrijver Marcelino Lopez legt het uit.

Waarom gaan we vreemd in een relatie?

Goed nieuws voor ons, want Nederlanders zijn dus nog wel trouwe honden. Duitsers, Fransen, Engelsen, Spanjaarden en Italianen rijden namelijk stukken vaker een scheve schaats.

Nederlandse mannen die in een relatie het bed delen met een andere vrouw zijn vaak op zoek naar spanning. In hun eigen relatie zien ze zichzelf elke week dezelfde routine begaan en dit willen ze graag doorbreken. Vrouwen daarentegen maken de keuze om vreemd te gaan juist minder bewust. De helft wordt (per ongeluk) verliefd op een ander.

Groep 1: Oeps, het gebeurde

De grootste groep mensen hebben moeite met het bedrog wat ze hebben verricht. Het geweten begint dan te knagen. Bij deze mensen is vreemdgaan dan ook eerder een eenmalig ongelukje.

Natuurlijk beland je niet ‘per ongeluk’ opeens met iemand in bed, daar gaat wel wat vooraf. Vaak zijn er begrijpelijke factoren die ertoe leidden, vertelt Marcelino. Deze mensen kunnen niet leven met het feit dat ze zijn vreemdgegaan en willen het bedrog beperken of zelfs opbiechten.

Groep 2: Systematische vreemdganger

Het is een ander verhaal bij diegenen die wel systematisch vreemdgaan. Er is namelijk een kleine groep die geen of weinig last heeft van een geweten. Mensen met een narcistische of psychopathische trekjes bijvoorbeeld.

Je herkent ze aan het feit dat ze probleemloos liegen en praten alle acties goed. Zij zijn dan ook, als zich een kans voordoet, geneigd om weer het bed te delen met een ander.

Groep 3: Gaat het niet uit de weg

En er zit een groep die hier juist tussenin zit. Marcelino: ‘Door hun levensstijl, charme of looks zijn hun vaak in de mogelijkheid om vreemd te gaan en worden verslaafd aan spanning. Zij vinden het moeilijk om niet vreemd te gaan.’

Deze groep is het onzekerst, want hierbij weet je niet zo goed of het nog een keertje gaat gebeuren. Voor deze groep is het misschien beter om een open relatie aan te gaan.

Waar het op neerkomt is dat je dus altijd goed wil kijken naar je eigen relatie en luisteren naar wat je gevoel zegt. Vreemdgaan is nooit oké en praten met elkaar is daarom ook erg belangrijk.

Lees ook: 18 tekenen dat je in de beste relatie ever zit

Reageer op artikel:
Eens een cheater altijd een cheater? Relatie-expert legt uit hoe het zit
Sluiten