Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 19 december 2018

Vrienden met je ex? Grote kans dat je een donkere persoonlijkheid hebt

Sommige mensen spreken nooit meer een woord met hun ex zodra de relatie uit is. Maar jij bent misschien wel iemand die hem nog best vaak spreekt. En dan hebben we toch eigenaardig nieuws voor je.

Het blijkt namelijk dat mensen die vrienden zijn met hun ex, mogelijk psychopathische trekjes hebben. Huh wat?!

Hoe donkerder je persoonlijkheid, hoe groter de kans dat je vrienden bent met je ex

Misschien waren jullie jaren lang samen. Of misschien waren het een paar vurige maanden waarna jullie beseften dat jullie beter geen geliefden van elkaar kunnen zijn.

Als je nog vrienden bent met je ex, vind je het waarschijnlijk fijn dat hij niet helemaal uit je leven is verdwenen. Je geeft om hem, als persoon. En je zou het maar vreemd vinden als hij ineens in het niets zou oplossen. Alsof hij nooit heeft bestaan.

Je denkt waarschijnlijk dat jullie allebei aardige, sympathieke personen zijn, omdat jullie elkaar nog willen spreken. Maar volgens onderzoek zou het juist wel eens kunnen zijn dat een van jullie psychopathische trekjes heeft.

Ehm, oeps?

De onderzoekers van de Oakland University kwamen er achter dat vrienden zijn met je ex vaak samengaat met persoonlijkheidstrekjes als narcisme, manipulatie, ongevoeligheid en arrogantie.

De wetenschappers keken naar 861 mensen voor dit onderzoek. En het bleek hoe ‘donkerder’ de persoonlijkheid, hoe groter de kans dat de mensen vrienden waren met hun ex.

Psychopathische trekjes als je je ex niet loslaat

Waarom ze geen afscheid namen? Omdat ze het stiekem wel prettig vonden dat ze iemand achter de hand hadden voor seks. Of gewoon het idee, dat je altijd op iemand terug kan vallen als er toch geen betere partner langskomt.

Kuch. Komt ons allemaal helemaal niet bekend voor hoor.

En ehm, als dit jou écht niet bekend voor komt. Dan is hij het waarschijnlijk. Die een steekje los heeft. Ja, dat al het zijn. Toch?

Lees ook: Waarom een slechte relatie je juist eenzaam en intens droevig kan maken

Personality and Individual Differences

Reageer op artikel:
Vrienden met je ex? Grote kans dat je een donkere persoonlijkheid hebt
Sluiten