Redactie
Redactie Love & Seks 25 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Heb je vrienden op je werk? Knijp dan maar in je handen want dat dit is hartstikke goed voor je gezondheid

Of je het nou wil of niet: je werk kaapt een groot deel van je tijd weg. Zó groot dat het zonde zou zijn om niet goed overeen te komen met je collega’s. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrienden op het werk alleen maar positieve gevolgen heeft. Iets om te onthouden.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.

Dat vrienden belangrijk voor je zijn, weten wij al langer. Ze maken je namelijk gelukkiger, gezonder én minder gestrest. Niet geheel verbazend is het dus dat vrienden hebben op je werk net zo voordelig is. Er zijn heel wat onderzoeken die hebben onderzocht wat het effect is van vrienden op het werk. We sommen ze even voor je op.

Impact van vrienden op het werk

Ten eerste blijkt dat vriendschap op de werkvloer leidt tot minder gevoelens van eenzaamheid. Uit diezelfde studie kwam naar voren dat mensen langer in hun baan willen blijven hangen als ze meer vrienden hebben op de werkvloer. En nu wordt het interessant: vooral millennials vinden dit belangrijk, want zij beschouwen hun manager als een soort werkouder en hun collega’s als werkfamilie. Mooi toch?

Ten tweede blijkt (uit ander onderzoek) dat 70 procent van de werknemers vrienden op je werk als meest cruciale factor beschouwt voor geluk op het werk. 60 procent geeft zelfs aan dat ze een loonsverhoging zou weigeren als dat betekent dat ze haar collega’s moest opgeven.

Vrienden op het werk en productiviteit

Nu is het zo dat vrienden op je werk niet alleen zorgen voor persoonlijk geluk, maar ook beter is voor de persoonlijke werkprestaties. Dit onderzoek toonde namelijk aan dat mensen met vriendschappen op het werk beter werk afleveren en meer gemotiveerd zijn.

Zo zie je maar dat vrienden op je werk méér zijn dan een grapje hier en daar. Vriendschap heeft een grote impact op ons welzijn, ons geluksniveau en onze algemene voldoening. De afwezigheid van vrienden leidt tot ontevredenheid, depressie en het willen veranderen van baan.

Wat zou jij kiezen? Een loonsverhoging of vrienden op je werk? Wij weten het in ieder geval wel.

Reageer op artikel:
Heb je vrienden op je werk? Knijp dan maar in je handen want dat dit is hartstikke goed voor je gezondheid
Sluiten