Jorine Beemster
Jorine Beemster Life 22 nov 2018

Als je aan deze drie dingen voldoet ben je echt vriendinnen voor het leven

De tijd vliegt voorbij en voor we het weten zijn we ineens volwassenen met een vaste baan en andere verplichtingen. Het kan dan soms best lastig zijn om je vriendinnen net zo vaak te zien als dat je zou willen. Lukt het maar niet om genoeg tijd vrij te maken voor je vriendinnen? Er is een theorie die dit kan verklaren.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze vriendschappen op nummer één blijven staan ondanks alle overvolle agenda’s? Volgens Sasha Nelson zijn er drie vereisten om te kunnen zeggen dat jullie vriendinnen voor het leven zijn.

Positiviteit, consistentie en kwetsbaarheid

Positiviteit, consistentie en kwetsbaarheid. Dat betekent dat de relatie tussen jou en je vriendinnen fijn hoort te voelen. Je hoort je vaker goed voelen nadat je tijd met elkaar doorbrengt dan slecht.

Ook regelmaat is een belangrijke factor naast alle herinneringen die je samen deelt. En tot slot: een vriendschap kan niet bestaan zonder kwetsbaarheid. Het moet vertrouwd genoeg voelen om in huilen uit te kunnen barsten of te plassen in je broek van het lachen.

Volgens Sasha Nelson kun je de drie aspecten als een driehoek zien om het wat duidelijker te maken voor jezelf. Positiviteit staat aan de onderkant, consistentie en kwetsbaarheid zijn de zijkanten die schuin omhoog lopen.

De ‘pretvrienden’

Het grootste gedeelte van je vriendinnen bevinden zich onderin de piramide. Dit zijn je ‘pretvrienden’. Deze vriendinnen bel je op als je zin hebt om iets specifieks te doen, zoals naar de bioscoop gaan. Dit komt je vast bekend voor. Meestal ken je deze persoon via werk of het sporten. Misschien zijn jullie fan van dezelfde zangeres en gaan jullie samen naar haar concerten of bezoeken jullie ieder jaar jullie favoriete kerstmarkt.

Deze vriendinnen kunnen op bepaalde momenten in je leven wel wat dichterbij je staan, en dus ook een beetje op en neer bewegen langs de zijkanten van de piramide. Maar over het algemeen zijn dit de meer oppervlakkige vriendschappen. Dit maakt ze zeker niet minder belangrijk. Dit soort vriendinnen heb je net zo hard nodig.

De vrienden die in de top van de piramide zitten, zijn je allerbeste vriendinnen, je BFF’s. Hier heb je er waarschijnlijk een stuk minder van. Waarschijnlijk ken je deze vriendinnen al vanaf de basisschool. Zij zijn véél meer dan oppervlakkig. Dikke kans dat zij de getuigen zijn op je bruiloft of peetouders worden van je toekomstige kinderen. Met hun deel je alles, maar dan ook echt álles.

Elkaar vaker zien is niet altijd beter

Ook al doen jullie soms nog zo erg je best, ook je allerbeste vriendinnen zakken wel een een stukje lager in de piramide. Ook al is het soms moeilijk om regelmatig tijd voor elkaar vrij te maken, je kunt het wel altijd zelf in de hand houden.

Hoe ouder je wordt, hoe beter je weet wat je behoeften zijn. Laat dit merken aan je vriendinnen om verwachtingen aan te passen en teleurstellingen te voorkomen. Want de meeste ruzies binnen vriendschappen ontstaan door het niet waarmaken van die verwachtingen.

Het is een misverstand als je denkt dat elkaar heel vaak zien de oplossing is. Het is vooral belangrijk dat de verwachtingen van elke vriendin waargemaakt kunnen worden. Dus stel dat je één allerbeste vriendin aan de andere kant van het land hebt, betekent dat nog niet dat jullie vriendschap geen diepgang heeft.

Vriendinnen voor het leven

Door de piramide kun je inzicht krijgen in de kwaliteit van je vriendschappen. Misschien vraag je je af waarom je sommige vriendinnen maar weinig ziet of spreekt. Dat kan er mee te maken hebben dat jullie naast een gezellige avond weinig met elkaar delen. Je kunt overwegen om bepaalde vriendinnen los te laten. Zo hou je minder maar wel betere vriendinnen over.

Als jij en je BFF hierover praten blijven jullie echt vriendinnen voor het leven

Reageer op artikel:
Als je aan deze drie dingen voldoet ben je echt vriendinnen voor het leven
Sluiten