Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 15 okt 2017

Bewezen: Vriendinnetjes van vroeger zorgen ervoor dat je langer leeft

Het is algemeen bekend dat het hebben van vriendinnen goed is voor je. Ja echt, dat stelletje ongeregeld doet je meer goed dan je denkt. Social support is een voorspeller van een lang en gezond leven. Koester ze want op deze manier zorgen ze ervoor dat jij langer zult leven:

Vriendinnetjes van vroeger, koester ze

Er zijn veel verschillende soorten vriendinnen. Je werkmaatjes, je huisgenootjes, studievriendinnetjes of je vriendinnetjes van vroeger waar je álles aan vertelt. En volgens een recent onderzoek is dat laatste groepje het meest waardevol als het aankomt op je gezondheid.

Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Child Development blijkt dat je vriendinnetjes van vroeger een belangrijke rol spelen in je mentale gezondheid in de fase na je jeugd. De mentale gezondheid werd bij dit onderzoek getest bij 169 mensen die raciaal, etnisch en sociaal-economisch verschilden. Er werd gekeken naar de leeftijd van 15, 16 en 25 jaar.

Ze doet je goed

Bij de leeftijd van 25 jaar concludeerden de onderzoekers dat personen die nog steeds een vriendinnetje van vroeger hadden als bestie, minder last hadden van sociale angst, zelfverzekerder waren en minder symptomen van een depressie vertoonden.

Andere wetenschappers komen tot dezelfde conclusie: de mensen die een intieme vriendschap boven populariteit verkozen zijn gelukkiger, gezonder en blijer. Psycholoog Bill Chopik toonde op zijn beurt weer aan dat een intieme vriendschap juist op latere leeftijd heel belangrijk is en dat die band ook steeds sterker zal worden. De kwaliteit doet er toe, niet de kwantiteit.

Voor altijd

Met je vriendinnetje van vroeger heb je veel meegemaakt, jullie hebben samen verschillende levensfases doorstaan, de pubertijd, uitdagingen en tegenslagen. Dat vriendinnetje vervult een belangrijk rol wanneer het aankomt op support. Je voelt je comfortabel en veilig bij haar. Dankzij haar voel je je goed.

Het betekent echter niet dat je geen voordelen meer haalt uit vriendinnetjes die je niet kent van vroeger. Als jullie vriendschap sterk genoeg is, zul je je fantastisch voelen. En dat fantastische gevoel heeft effect op jouw gezondheid. Op nog heel veel jaren met je bestie.

Deden jullie dit vroeger ook altijd? Hahaha! Deze lichtelijk gênante foto’s maakten we vroeger allemaal

Reageer op artikel:
Bewezen: Vriendinnetjes van vroeger zorgen ervoor dat je langer leeft
Sluiten