Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 29 jul 2015

Onderzoek bewijst: hoe meer vrienden je hebt, hoe langer je leeft

Me-time? Quality time met jezelf? Dacht het even niet hé. Kom maar hier vriendjes en vriendinnetjes. Want volgens recent onderzoek is eenzaamheid ontzettend slecht voor je gezondheid.

Mensen zonder vrienden schijnen zelfs meer kans te hebben om op jongere leeftijd dood te gaan. Kortom, er is geen excuus meer om niet te gaan stappen met je vrienden, of ze even te bellen voor een diner bij jou thuis. Leg weg dat boek of (nog erger) sudoku. Een groep goede vrienden en hechte familieleden is namelijk heel erg goed voor je gezondheid. Zo blijkt dat sociale mensen minder stress hebben, zichzelf beter verzorgen en gelukkiger zijn. En dit staat gelijk aan een langer leven.

Het onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit Rochester hebben 133 deelnemers onderzocht in de afgelopen dertig jaar. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat twintigers met meer vrienden hun eigen interesse makkelijker konden vinden, hun meningen beter konden formuleren en beter wisten wat ze in het leven wilden bereiken.

Toen deze twintigers de dertig hadden bereikt kwam ook naar voren dat de mensen met veel vrienden op een hoger niveau van welzijn zaten. Wees daarom zuinig op je vrienden want ze bevorderen je gezondheid en een langer leven.

1. Sta altijd voor je vrienden klaar

Ze kunnen je bellen of bij je op bezoek komen als ze een probleem hebben. Zelfs als jij stil bent krijgen zij het gevoel dat je ervoor hun bent.

2. Wees niet bang om de waarheid te vertellen

Heb je een bepaalde mening over zijn of haar manier van leven. Wees hier eerlijk over. Probeer ze te helpen. Als ze een andere mening hebben is dat geen probleem maar dan ben je tenminste wel eerlijk geweest.

3. Motiveer je vrienden wanneer dan ook

Als zij verdrietig zijn of voor een belangrijke beslissing staan in hun leven, motiveer ze dan om het beste uit zichzelf te halen. Jouw steun en motivatie kan nét dat extra zettje zijn.

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: hoe meer vrienden je hebt, hoe langer je leeft
Sluiten