Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 9 jul 2015

Je vroegere BFF uit het oog verloren? Dit is waarom vriendschappen soms voorbij gaan

Zeven jaar lang waren jullie twee handen op één buik. Maar nu sta je tegenover haar en heb je het gevoel dat je naar een vreemde aan het kijken bent. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Vriendschappen, we kunnen niet zonder. Met vriendinnen en mannelijke vrienden maken we herinneringen, delen we onze diepste geheimen, hebben we avonden lol en genieten we van het leven. Zonder hun zou het allemaal nét even wat minder leuk zijn.

Maar hoe leuk je het ook hebt, soms verlies je mensen uit het oog. Ook mensen waarvan je nooit had gedacht dat dat ooit zou gebeuren. Van sommige vriendschappen wist je namelijk zeker dat er niets tussen jullie in zou kunnen komen, ooit. Geen vriendjes, geen afstand, geen werk helemaal niets. En toch is het gebeurd.

Waar jullie eerder onafscheidelijk waren is ze nu een vreemde. Als je haar ziet valt het stil. Jullie praten over de koetjes en de kalfjes van het leven. En je vraagt je af waar de tijd is gebleven dat jullie nooit een minuut stil waren, alles van elkaar wisten en elkaar door dik en dun steunden.

Jullie hebben niet meer dezelfde timeschedule

Vroeger gingen jullie allebei naar de basisschool en daarna naar de middelbare school. Iedereen leefde volgens hetzelfde ritme. Als jullie niet bij elkaar op school zaten of niet in de klas, dan alsnog had je dezelfde vakanties, bijna dezelfde roosters en waren jullie altijd in het weekend vrij. Naarmate je ouder wordt kies je een carrière. En dan kan het zijn dat je in totaal andere business terecht komt, met totaal verschillende werktijden.

Waar de ene kiest voor een baan op kantoor van negen tot vijf, heeft de ander een eigen bedrijf dat altijd maar doorgaat. Zelfs in het weekend. Het is dan moeilijk om de tijd te vinden elkaar op te zoeken. Als er dan ook nog kinderen om de hoek komen kijken wordt het vaak helemaal ingewikkeld. Jullie proberen het echt, maar het wordt alleen maar lastiger en vaak zegt één van de twee op het laatste moment af. Hoe graag jullie elkaar ook willen zien.

Jullie missen connectie

Vroeger waren jullie overal samen. Jullie hadden dezelfde mensen om jullie heen en wisten alles van elkaar. Je kon het ook overal over hebben. Jullie levens waren vrijwel hetzelfde. Maar alles verandert. Waar jullie levens vroeger ontzettend veel op elkaar leken is dat nu verleden tijd. Alleen al door een andere carrière te kiezen heb je daar al een disconnectie. Je kent elkaars wereld niet meer. Terwijl jullie wereld op de middelbare school verdomd veel op elkaar leek.

Wat jullie vroeger bond, de mensen om jullie heen, misschien wel jullie ouders, dat vervaagt langzaam. Mensen trekken naar andere dorpen en steden, kiezen hun eigen pad en raken ook van jullie verwijderd. Misschien kom je erachter dat jullie vooral goed samen konden stappen en nu je daar minder zin in hebt, jullie raakvlakken steeds minder worden.

De liefde zit in de weg

Of het nou een vriendje is die al jouw tijd opslokt, of haar vriendje, of dat het een vriendje is die je totaal niet mag, de liefde kan in de weg zitten. Als de ene single is en de ander net hartstikke verliefd is dat vaak een situatie die zorgt voor moeilijkheden. Of wanneer de één gaat samenwonen en zich opmaakt voor een rustig leventje terwijl de ander wil stappen en mannen wil versieren.

Liefde is heel persoonlijk. En ondanks dat je haar altijd kunt bellen voor de dalen en de pieken, zit zij waarschijnlijk nooit op hetzelfde level als jij op dat moment. Het is heel uniek als je namelijk allebei verliefd wordt en precies dezelfde relatie beleefd. Dat zou overigens wel een bijzonder verhaal zijn, maar dat terzijde.

Je ontwikkelt jezelf

Door alles wat je meemaakt op je pad ontwikkel je jezelf enorm. Je bent continu aan het leren. Of dat nou is door een studie of door gelijk een baantje te zoeken. Maar het is heel specifiek in welk vlak je jezelf ontwikkelt. Als jij bijvoorbeeld medicijnen gaat studeren en je vriendinnetje neemt een baantje achter de receptie van een hotel, dan leren jullie andere dingen. Daardoor kan het zijn dat jullie interesses, normen en waarden en kennisniveau dusdanig uit elkaar komen te liggen dat je je begint te irriteren aan de ander.

Je ontmoet andere mensen

Hoewel het ondenkbaar was dat jullie ooit van elkaar gescheiden zouden worden, ontmoet je alsnog andere mensen. Mensen die jou misschien nog wel beter begrijpen dan zij. Om bij het voorbeeld te blijven van de medicijnen studie, het is fijn om met je studiegenootjes kennis te kunnen uitwisselen over geneeskunde en wat er gebeurt in ziekenhuizen. Met je vriendinnetje kun je dat echter niet. Je zult daarom steeds vaker naar mensen toetrekken die dichterbij je staan op dat moment.

Helaas is dat niet altijd je vriendinnetje meer. Zeker als jullie ook nog in een ander dorp of stad wonen dan ben je helemaal sneller geneigd om in je vrije tijd naar de mensen te gaan die zich in je directe omgeving bevinden.

Dit hoort er allemaal bij. Maar vergeet niet, jullie vriendschap was ooit iets heel moois en heel waardevols. Probeer altijd je best te blijven doen om in ieder geval contact te onderhouden. Je kan je vervolgpad niet alleen lopen, en zij ook niet. Hou elkaar in de gaten en wie weet komt het over een paar jaar weer terug. Echte vriendschap gaat nooit over.

Reageer op artikel:
Je vroegere BFF uit het oog verloren? Dit is waarom vriendschappen soms voorbij gaan
Sluiten