Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 28 december 2017

Nóg een reden om je superieur te voelen: Vrouwen zijn fitter dan mannen, blijkt nu

Voel je je ook altijd trots als je samen met je lover of een ander manspersoon een sprintje naar de bus moet trekken en hij helemaal buiten adem is en jij niet? Snappen we. En het mooie: de wetenschap staat ook aan jou kant. Want het blijkt dat vrouwen fitter zijn dan mannen.

Mannen mogen dan altijd denken dat zij het sterke geslacht zijn. Dat zij alles beter kunnen dan wij vrouwen. Maar nu is er weer eens bewezen dat dat gewoon klinkklare onzin is. Want vrouwen zijn fitter dan mannen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Mannen vs vrouwen: de vrouwen staan op kop

Dat je lover of broer gewoon net wat meer kracht in z’n vingers heeft om een jampot mee te openen. Of dat hij toch een tikkeltje behendiger is in klusjes in huis, dat willen we best toegeven. (En is wel zo handig). Maar dat mannen een betere conditie hebben niet. Want hier komen wij ladies als winnaars uit de bus .

Het blijkt allemaal uit experimenten, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Waterloo. Voor het onderzoek werden achttien jonge mannen en vrouwen op een loopband gezet. Terwijl ze in beweging waren werd gekeken hoeveel zuurstof de proefpersonen nodig hadden en hoe de spieren reageerden.

Het is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar het bleek dat vrouwen eerder zuurstof uit bloed haalden dan mannen. Dit proces voorziet spieren van energie. En dit wijst erop dat het vrouwelijk lichaam ingenieuzer in elkaar zit.

Vrouwen zijn fitter dan mannen

’De resultaten staan haaks op de populaire aanname dat de lichamen van mannen van nature atletischer zijn,’ zegt onderzoeker Thomas Beltrame.

Doordat vrouwen sneller zuurstof verwerken, worden ze minder snel moe en zijn ze van nature beter in atletische prestaties.

Waarom wij vrouwen een betere basisconditie hebben is nog onduidelijk. Maar wij zijn in ieder geval alweer blij dat we een puntje voorstaan op het manvolk.

Nog meer punten: Zie je wel! Vrouwen ruimen echt meer op dan mannen

Reageer op artikel:
Nóg een reden om je superieur te voelen: Vrouwen zijn fitter dan mannen, blijkt nu
Sluiten