Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 5 mei 2017

Waarom de sterkste koppels hun eigen tempo hebben in hun relatie

Mensen lijken altijd hun oordeel klaar te hebben over andermans relaties. Je bent te jong bij elkaar, je gaat te snel in je relatie, je gaat te langzaam, want gaan jullie nou nog steeds niet samenwonen? Maar het zijn juist de sterkste koppels die zich hier niets van aantrekken. Die geen tijdschema hebben waar ze zich aan houden, maar gewoon van elkaar houden.

Er zijn zo veel ongeschreven regels in de liefde. Geen seks op de eerste date, geen seks voor de derde date, je ziet elkaar minimaal twee keer per week, na een jaar of twee (afhankelijk van je leeftijd) mag je gaan samenwonen. En dan zijn er nog ‘regels’ over wanneer je moet gaan trouwen, wanneer je kinderen zou moeten krijgen en ga zo maar door.

En als het even niet goed gaat tussen jou en je lover, nou, dan hoor je te pas en te onpas dat andere mensen niet meer geloven in jullie. Dat jullie misschien te jong waren. Te lang samen. Te ver uit elkaar wonen. Er is altijd wel een reden. Er is altijd wel een mening.

Maar weet je, als je gaat luisteren naar wat andere mensen vinden, dan zul je uiteindelijk misschien hen tevreden stellen, maar niet jezelf en niet je lover. En het gaat om jullie toch?

Iedere relatie heeft zijn eigen tempo

Een half jaar samen en je bent al praktisch bij hem ingetrokken? Te snel? Als het jullie tempo is, is het jullie tempo. Elke relatie heeft weer zijn eigen tempo.

Eigenlijk is het net als hardlopen, dat kun je alleen maar op je eigen tempo. Als je te snel gaat wordt je moe en moet je vroegtijdig stoppen met rennen. Maar als je te langzaam gaat is dat bijna net zo uitputtend. Het is niet de kunst om hard te lopen volgens je schema. Het is de kunst iemand te vinden die op hetzelfde tempo rent.

En het leven is ook gewoon te kort om je te houden aan een schema wat andere mensen voor je hebben bedacht.

En als je wel een fout maakt

Als je wel een fout maakt, door te snel te gaan of juist te lang te blijven hangen in een relatie die al ten dode was opgeschreven, nou dan geeft dat ook niet. Een relatie is nooit tijdverspilling, want je werd er eerst wel gelukkig van. En je leert er van.

Er is geen goed en fout. Bovendien ben je nog jong genoeg om van je ervaringen te leren.

Doe wat jij wil. En f*ck de mening van anderen.

Lees dit ook: Aha! Dat je altijd ruzie krijgt met je lover in de Ikea heeft een wetenschappelijke reden

Reageer op artikel:
Waarom de sterkste koppels hun eigen tempo hebben in hun relatie
Sluiten