Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 16 apr 2015

Waarom de struggle die liefde soms met zich meebrengt het helemaal waard is

Liefde houdt ons bezig, liefde is een eeuwige zoektocht, liefde is heerlijk maar liefde kan ook één van de moeilijkste onderwerpen zijn waarmee je ooit te maken krijgt.

Ook al weten we het niet zeker, liefde is misschien wel het ‘ding’ waarmee we ons hele leven het meest zullen bezig zijn. Misschien nog wel meer dan met werken. Het begint al met de liefde voor je moeder en vader, eventueel broers en zussen en de rest van je familie. Later komen daar vriendinnen en vrienden bij, en weer later word je verliefd. En dat begint al in de kleuterklas.

Liefde is nooit hetzelfde en altijd anders. Soms is de weg erg bumpy. We hebben geen flauw idee wat we ermee aanmoeten en modderen eigenlijk ons hele leven maar wat aan. We doen ons best, keihard, maar we weten nooit wat nou precies de sleutel tot succes is. Immers, ieder persoon en iedere relatie is weer anders. En dat brengt soms best wel eens een struggle met zich mee. Maar die struggle in de liefde, die is het waard:

Er is vrijwel niets zo fijn als geliefd zijn

En daar is waar je het allemaal voor doet. Dat gevoel van alles overweldigende liefde, het gevoel alsof je de hele wereld aan kan, alsof je naar de maan en weer terug zou kunnen gaan. Dat gevoel is met weinig andere gevoelens te vergelijken. En als je dit doel niet uit het oog verliest, zijn de hobbels en gaten in de weg misschien makkelijker om te overwinnen. Vergeet nooit je doel. Vergeet niet wat je wil bereiken. Als je daarnaar streeft, zul je het ook vinden.

Je zou het enigszin kunnen vergelijken met de lijdensweg die sporters af en toe moeten doorstaan. Maar als ze dan als eerste die finish overkomen, en die gouden plak in ontvangst mogen nemen en er ondertussen ook nog eens het Wilhemus wordt gespeeld, dan kunnen ze alles aan. En dat gevoel zullen ze voor eeuwig meedragen. Dat is met de liefde ook. Het pad er naar toe is soms verschrikkelijk zwaar. Maar bijt je tanden op elkaar en streef zo snel mogelijk naar de finish. Daarna voel je je geweldig.

Je doet levenservaring op

Zoals we net zeiden, de weg kan zwaar zijn. Het is iedere keer opnieuw bedenken welk pad je kiest, strategisch je voeten neerzetten en iedere keer een nieuwe tactiek bedenken om nog beter over die hobbels en bobbels heen te komen. Maar sta ook eens een moment stil om te reflecteren wat je tot nu toe allemaal hebt geleerd en hoe waardevol dat is.

Vroeger toen je net in de pubertijd zat omschreef je de ideale man waarschijnlijk als ‘lief, knap, mooi, aardig en ik wil met hem kunnen lachen’. Maak dat lijstje nu maar eens opnieuw. Dan weet je dat die eigenschappen niet genoeg zijn. Misschien zoek je iemand met doorzettingsvermogen, of iemand die initatiefnemend is. Of iemand die heel goed te vertrouwen is, integer of assertief. Woorden die nooit in je opkwamen toen je dertien was, maar nu des te belangrijker zijn. En ja dat leuke koppie erop is ook fijn, maar je houdt het niet meer vol met iemand die alleen maar knap is en aardig. Niet voor de rest van je leven.

Je krijgt er een beste vriend bij

Dit is altijd een moeilijk onderwerp, wil je wel dat je vriendje ook je beste vriend is? Wat we met dit punt bedoelen is dat je iemand door en door leert kennen. Jijzelf stelt je ook open zodat diegene jou leert kennen. Je deelt daardoor dingen samen. Of het nou heel fijn is, heel spannend, heel leuk, of heel zwaar, je groeit dichter naar elkaar toe.

En soms raak je onderweg één van je beste vrienden kwijt. En dat is het moeilijkste wat er bestaat. Wie bel je nu? Naar wie kan je toe om een knuffel te halen? Wie vangt je op als je valt? Dit is één van die diepe kuilen, soms afscheid te moeten nemen. Maar soms kom je elkaar later weer tegen. En vergeet niet dat je wel een tijd met elkaar alles hebt kunnen delen. Er was iemand voor jou. En jij kon er ook voor iemand zijn. En dat is waardevoller dan het niet gehad te hebben. Echt.

Je maakt bijzondere dingen mee

Vanaf het moment dat je iemand ontmoet maak je samen dingen mee. En die dingen kunnen de meest gave dingen zijn die je ooit hebt gedaan. Of misschien wel de meest enge. En soms maak je samen hele zware dingen mee, of hele verdrietige dingen. En als je achteraf terug kijkt, dan had je waarschijnlijk met niemand anders deze dingen zo kunnen meemaken.

Ieder persoon haalt weer iets anders in je naar boven. En doet andere dingen met je. Jullie matchen jullie interesses. Met de één zul je heel sportief zijn, en met de ander juist heel romantisch. Maar je maakt dingen mee. Ook al zijn die soms niet leuk, het weegt meestal wel op tegen alle narigheden die de liefde ook met zich mee kan brengen.

Last but not least: je leert jezelf kennen

Wat is er nou fijner om dat te doen tijdens een periode waarin je vlinders in je buik hebt, levenservaring opdoet, bijzondere dingen meemaakt en er een beste vriend bij krijgt? Door al deze dingen weet jij steeds beter wat je wil. Door alle gebeurtenissen die gepaard gaan met de liefde, ups en downs, verdriet en woede, een lach en een traan, door alles heen weet jij steeds beter wie je bent. Je leert beter keuzes te maken, meer op je intuïtie te vertrouwen (want ja, die had het wel een paar keer goed hè? Achteraf gezien dan..) en beter je gedachtes te vormen.

Je groeit, en liefde laat je groeien. En dat groeiproces is heel waardevol voor jezelf. Liefde is geen egoïstisch ding, maar iedereen weet je van jezelf moet leren houden, voordat je van een ander kan houden. En dat leer je door te doen. Door te springen in het diepe, er helemaal voor te gaan, en ja ook af en toe te vallen. Maar geloof me, als je oud en gerimpeld bent en je denkt terug aan jouw bumpy liefdespad, dan weet je dat alles het meer dan waard was.

Reageer op artikel:
Waarom de struggle die liefde soms met zich meebrengt het helemaal waard is
Sluiten