Haaruitval: 6 redenen waarom het gebeurt en wat je ertegen kan doen

Soms heb je fases waarin je opeens overal haren in het huis tegenkomt. Op je kussen, in de douche en op je kleren – de haren zijn overal. Dat kan toch niet goed zijn? Begrijpelijk dat je dat denkt, maar eigenlijk is haaruitval vrij normaal. Wij vertellen je waarom je soms last hebt van haaruitval én wat je hiertegen kunt doen.

Zo’n 41% van alle vrouwen heeft dagelijks last van haaruitval. Denk dus niet dat het heel gek is als je veel haar verliest. Dit kan de reden zijn en zo voorkom je het.

De redenen waarom je haaruitval hebt

Haaruitval is iets wat bij ons allemaal gebeurt. Je bent echt niet de enige die hier last van heeft. Je hoort elke dag haren te verliezen, maar als je merkt dat het vaker dan normaal gebeurt of dat je haar niet meer hetzelfde terug groeit, kan je dit lijstje eens afgaan. Dit zijn de redenen waarom je soms meer last hebt van haaruitval:

1. Stress

Stress is de grootste redenen voor haaruitval. Als je erachter komt dat je wel heel veel haren tegenkomt in de douch of op je kussens, is het slim om na te gaan wat stressfactoren zijn binnen je dagelijkse leven. Als je weet wat de stress veroorzaakt kan je het oplossen.

2. Haaruitval kan ook een genetisch probleem zijn

Als je een bepaalde gevoeligheid hebt, kan het zijn dat je haar dunner terug groeit dan dat het was. Hier kan je niks aan doen, dit is een genetisch probleem. Hoewel het ook kan samenhangen met sommige van de andere redenen, zoals stress en menopauze.

3. Haaruitval komt ook regelmatig voor als je ziek bent

Haar is iets dat je lichaam eigenlijk niet nodig heeft. Dit is dan ook de reden waarom het als eerste zal uitvallen als er iets mis is met je lichaam, bijvoorbeeld als je ziek bent of koorts hebt gehad.

4. Een ander dieet

Als je wisselt van dieet, zou het kunnen dat je haren daarop reageren. Vooral als het een grote verandering is in je eetpatroon. Meestal komt dit na een tijdje vanzelf weer goed. Je lichaam moet gewoon even wennen aan de verandering.

5. Missende vitaminen

Een tekort aan ijzer, vitamine B12 en vitamine D kunnen leiden tot haaruitval. De simpelste oplossing is om extra vitaminen te slikken. Probeer bijvoorbeeld eens deze haarvitamines, van Lucovitaal.

6. Net moeder geworden?

Haaruitval is veelvoorkomend onder nieuwe moeders. Vaak komt dit voor na de eerste drie maanden als je kindje is geboren. Er is een 50% kans dat dit kan gebeuren als je bevallen bent.

Lees ook: Supplementen zijn booming en dit is waarom

Reageer op artikel:
Haaruitval: 6 redenen waarom het gebeurt en wat je ertegen kan doen
Sluiten