Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 17 nov 2015

Waarom herinneringen écht voor geluk zorgen en spullen niet

We live in a material world. Een statement waar we niet omheen kunnen. We worden elke dag in de verleiding gebracht door al het moois wat we online en op straat zien. We willen alle trends volgen en die mooie tas van honderden euro's hebben. Maar worden we hier nou écht gelukkig van? Nope.

Life is about memories, not diamonds

Denk er maar eens over na. Ga jij later terugkijken naar het feit dat jij de nieuwste iPhone had terwijl al je andere vriendinnen nog een iPhone 5 gebruikten? Of ga je als oud vrouwtje juist aan je kleinkinderen vertellen hoe geweldig je rondreis in Afrika was? Geef maar toe, het laatste.

Toch geven we veel vaker geld uit aan dingen dan aan ervaringen. Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in The Journal of Positive Psychologie bleek dat mensen die dure dingen kochten al snel de emotionele waarde verwaarloosden. Het zijn vaak momenten van kort geluk. Terwijl als we geld uitgeven aan ervaringen, zoals een mooie reis, we er veel langer van nagenieten. Een ervaring is voor het leven en een materiale aankoop heeft vaak een korte geluksduur.

Focus op wat je gelukkig maakt, niet populair

Je zult het misschien niet direct toegeven maar we kopen dingen om op anderen indruk te maken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Cornell University.

Eigenlijk kunnen we zeggen dat alles wat we kopen zoals kleding, sieraden, tassen en auto’s allemaal een vorm van zelfpromotie is. Onderzoeker Gilovich vertelt: ‘Onze ervaringen zijn een groter deel van wie wij daadwerkelijk zijn dan de dingen die we kopen of dragen. Ervaringen die de mens doet zoals reizen vormt je uiteindelijk echt tot wie je bent. Materie is vaak slechts de buitenkant, dat wat je wilt uitstralen.’

LEES OOK: 7 tips die elke twentysomething die wil reizen wil weten

Elke dag overtuigen we onszelf om dingen te kopen die we niet nodig hebben, geld uit te geven dat we eigenlijk niet hebben. En dit allemaal voor spullen die hun waarde in enkele weken écht zijn verloren. Daarom adviseren we je om meer te investeren in herinneringen in plaats van die mooie, maar zielloze hakken. Want dat maakt je leven écht mooier. Het cliché is waar: Money can’t buy you happiness.

Reageer op artikel:
Waarom herinneringen écht voor geluk zorgen en spullen niet
Sluiten