Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 13 oktober 2018

Waarom het anno 2018 zo verdomd moeilijk is om Mr. Forever te vinden

Ik kijk vaak vol verbazing naar andere vrouwen. En dan doel ik op alle mooie, leuke, grappige, slimme en bijzondere vrouwen zónder geliefde. Vaak blijkt dat deze meisjes niet bewust single zijn. Het is simpelweg verdomd lastig om de prins op het witte paard te vinden waar we als klein meisje van droomden. En ik denk te weten waar dat anno 2017 aan te wijten is.

Misschien heb je jezelf er al eens betrapt dat je denkt dat het je éigen schuld is dat je Mr. Forever nog niet hebt gevonden. We trekken onze verwachtingen, eisen en normen in twijfel in de hoop dat dat de oorzaak is van ons single-zijn. Maar als je vanuit een helicopter view de situatie nogmaals bekijkt zou het zomaar eens de schuld kunnen zijn van onze noodlottige generatie.

De hook-up cultuur is hotter dan ooit

Het daten met als stil doel een relatie aan te gaan is niet meer van deze tijd. Veel gebruikelijker is het om een ´leuke tijd´ met iemand te hebben. Wat niets minder betekent dan wél de lusten en niet te lasten.

Want laten we eerlijk zijn, in deze vluchtige tijd hebben we geen zin in gezeur, of wel soms? Deze vorm van omgang heeft prioriteit gekregen waardoor het serieus daten en het aangaan van relatie op de achtergrond lijkt te verdwijnen.

Technologie zorgt voor afstand

Waarin commerciële apps zoals Tindr en Happen ons doen geloven dat we meer kans maken op het vinden van een geliefde, doet het jammer genoeg negen van de tien keer het tegenovergestelde.

Je knappe kop zal vast opvallen, maar hoogstwaarschijnlijk bevind je je in een poule met nog twintig ´potentiële kandidaten´. Helaas is de definitie van potentie behoorlijk verbasterd. De man in kwestie zal je namelijk niet het hof maken. Als jij niet wilt, dan vast een ander wél.

We hebben te veel opties

Niet alleen mannen hebben te veel opties, ook wij vrouwen hebben te veel opties. En doordat we allebei die opties openhouden, houden mannen en vrouwen sámen het single-bestaan behoorlijk in leven.

We verwachten dat het gras groener is aan de overkant, dat er ergens een nog knapper exemplaar rondloopt of dat er vast iemand is die wel van dezelfde films houdt (lekker belangrijk).

Het is lastig om commitment te tonen als we verwachten dat de volgende kandidaat wél perfect is. Ik help je uit die droom met een o-zo waar cliché: niemand is perfect.

We denken dat we eeuwig de tijd hebben

Mannen zitten niet te wachten op een vrouw die zich wilt settelen, kinderen wil krijgen en trouwen. Nog beter gezegd: Waar vroeger koppels níet konden wachten om te trouwen, vinden we dat nu vooral iets voor ´later´. Maar wat verstaan we onder later?

We wanen ons in de illusie dat jeugdigheid voor altijd is. En dat we nog decennia hebben om ons te settelen. Dit verklaart wellicht dat onze Nederlandse hoofdstad stikt van de vrijgezelle dertigers zonder duidelijke missie.

De generatie die geen keuzes durft te maken

We zijn de generatie die zich dolgraag in het grijze gebied bevindt. Dit geldt niet alleen op liefdesgebied maar ook qua studie, werk en vriendschappen. We hoeven én willen geen keuzes maken. Onze omgeving verlangt ook niet van ons dat we keuzes maken.

Waar vroeger werd gehamerd op een baan, huwelijk en kind, worden we tegenwoordig geheel vrijgelaten en niet toegesproken. Maar daar naast willen we ook geen keuzes maken. Keuzes maken vinden we maar eng, want een beslissing brengt consequenties met zich mee. En consequenties? Nope, daar zien we liever van af.

Wellicht biedt dit een beetje troost:
Hoe langer je single blijft, des te beter is je volgende relatie
sing

Reageer op artikel:
Waarom het anno 2018 zo verdomd moeilijk is om Mr. Forever te vinden
Sluiten