Waarom het he-le-maal niet erg is om een zoetekauw te zijn

Stop nu met je schuldig te voelen als je chocolade, koekjes of snoep eet. Ja, ja, suiker is de duivel. Maar er zijn ook genoeg redenen om gewoon te genieten van het lekkers. Én van de voordelen om een zoetekauw te zijn.

Chocolade is goed voor je hart

Dat chocolade de pijn van een gebroken hart kan verzachten, weten we maar al te goed. Maar de goddelijke spijs kan ook daadwerkelijke het risico op hartziektes verminderen. Met een derde zelfs. Chocolade helpt de bloeddruk verlagen. Ook blijkt dat mensen die veel chocolade eten minder kans hebben op beroertes en hart- en vaataandoeningen. Haal die chocoladeletters daarom maar in huis.

Zoete drankjes zijn goed voor zelfcontrole

Wil je nu écht van die sigaretten afblijven? Het zoveelste glas wijn laten staan? Of moet je je handen vastbinden om niet die aantrekkelijke, maar o-zo foute man te appen of te bellen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het helpt om limonade te drinken of je mond te spoelen met suikerwater. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat glucose bepaalde sensoren op de tong stimuleren. Die sturen weer een signaal naar de motivatiecentra in je hersenen. De signalen laten je lichaam weten dat je moet opletten. Handig.

Zoetigheid kan een driftbui voorkomen

Als je ergens echt he-le-maal klaar mee bent en op het punt staat om te flippen, neem dan een zoete snack of drink frisdrank. Volgens onderzoekers is een lepeltje suiker al voldoende om te voorkomen dat iemand compleet over de rooie gaat. De wetenschappers gaven een deel van de proefpersonen vlak voor er aanleiding was tot agressie een glas super zoete limonade. De mensen die het zoete goedje hadden gedronken, bleken veel kalmer te reageren. Ha! Een zoetekauw zijn is dus eigenlijk goed voor de maatschappij.

Je brein wordt efficiënter van koffie met suiker

Probeer je al tijden minder suiker in je koffie te doen? Een goed voornemen, maar niet als je wilt dat je hersenen efficiënter werken. Het is namelijk de combinatie van cafeïne en glucose die het brein een boost geven. Dat was te zien op MRI-scans die wetenschappers maakten tijdens een onderzoek. Een koekje bij de koffie lijkt ons ook geen gek idee.

Snoepen is niet erg voor je lijn

Oké, met mate snoepen is niet erg. Als je probeert op je gewicht te letten of gezonder te eten, hoef je je niet schuldig te voelen als je af en toe een stukje chocolade naar binnen schuift. Wetenschappers ontdekten namelijk iets opmerkelijks: zoetekauwen hebben over het algemeen een dunnere taille, een lager gewicht en een lagere BMI.

Te veel snoepen is ook niet goed. Want overgewicht is weer nadelig voor je gezondheid. Maar af en toe wat lekkers gaat prima samen met een gezond dieet. Én snoep is gewoon een lekkere traktatie, waar je gelukkig van wordt. Wij zeggen: geniet ervan.

LEES OOK: 12 fantastische tips zodat het volwassen leven een stuk makkelijker wordt

Reageer op artikel:
Waarom het he-le-maal niet erg is om een zoetekauw te zijn
Sluiten