Waarom het soms ongelooflijk moeilijk is links en rechts uit elkaar te houden

Zeg jij wel eens: 'nee, de andere rechts'? Sloeg je geregeld de verkeerde straat in tijdens je rijles? En denk je soms héél lang na als iemand je de weg vraagt, terwijl je heus wel weet waar het is? Dan heb je waarschijnlijk moeite om links en rechts uit elkaar te houden. En nee, dat betekent niet dat je een laag IQ hebt.

Het betekent alleen maar dat je een symmetrischer persoon bent dan mensen die totaal geen moeite hebben om links en rechts uit elkaar te houden. Maar wat houdt dat in?

Je bent symmetrischer

Uit onderzoek door Belgische neuropsychologen blijkt dat er mensen zijn die heel sterk rechts- of linkshandig zijn en mensen die bijvoorbeeld wel rechtshandig zijn, maar ook veel dingen met links doen. Mensen die helemaal rechts- of linkshandig zijn – de asymmetrische mensen – bleken minder moeite te hebben met links en rechts, dan de andere groep.

Waarschijnlijk komt dat door de manier waarop we het verschil tussen de beide kanten aanleren. Als je als kind het verschil tussen rechts en links leert, wordt er vaak benadrukt welke hand de voorkeurshand is. Je leert bijvoorbeeld: ‘Rechts is de hand waarmee ik schrijf.’

Je denkt in beelden

Uit ander onderzoek blijkt dat moeite hebben om links en rechts uit elkaar te houden, ook te maken kan hebben met de manier waarop je denkt. Er zijn mensen die denken in beelden en mensen die denken in woorden. Beelddenkers hebben meer moeite om links en rechts te benoemen. Hoe weet je of je een beelddenker bent? Beelddenkers zijn vaak slecht in het onthouden van namen, ze komen soms niet op een woord en zijn creatief in het verzinnen van nieuwe woorden.

Het slechte nieuws als jij iemand bent die altijd eerst naar haar handen kijkt om te weten wat het verschil is tussen rechts en links: je dat waarschijnlijk altijd zal blijven doen. Het goede nieuws is dat er nog meer trucjes zijn. Een simpele: probleer gewoon één hand te onthouden in plaats van allebei. Als je weet wat links is, dan weet je dat de andere kant niet links is, en daarom rechts is. Vorm met je hand een L, waar die goed staat voor jouw zicht is Links en dan is de andere hand automatisch rechts.

LEES OOK: 8 x waarom linkshandige mensen briljant zijn

The ConversationWashington PostPsychologie Magazine

Reageer op artikel:
Waarom het soms ongelooflijk moeilijk is links en rechts uit elkaar te houden
Sluiten