Waarom je eigenlijk meer afknipt dan alleen je haar als je naar de kapper gaat

'Als je haar maar goed zit'. Een uitspraak die velen van ons zullen herkennen. Wij vrouwen vinden het verschrikkelijk als we een bad hairday hebben. Je kapsel zegt iets over wie je bent.

De eerste jaren van je leven heb je de haarkleur waar je mee geboren bent en het kapsel dat je moeder voor je bepaalt. Naarmate je ouder wordt is de kans groot dat je gaat experimenteren. Allereerst met een kleurspoeling of met highlights, en daarna maak je misschien wel radicalere beslissingen. Roze haar, een kippenkontje, kort haar, lang haar, een stukje afgeschoren, knalrode lokken en ga zo maar door.

Ons haar is een verlengde van onze persoonlijkheid. Het is daarom niet zo gek dat ons haar ook verandert door de loop van de tijd heen. Denk maar aan je middelbare school periode waarbij de skaters punk kapsels hadden, de gothics gitzwart haar, en de populaire meisjes perfecte highlights.

Als wij naar de kapper gaan, betekent het meer dan even een gezellig praatje maken met de kapper.

Het wegknippen van een relatie

Wij vrouwen gaan vaak na een break-up naar de kapper. Een stuk eraf, een nieuwe kleur erin. We hebben het gevoel dat we een tijdperk willen afsluiten, dat we opnieuw willen beginnen. En aangezien wij ons haar zien als iets waarmee we kunnen laten zien we we zijn, is het niet meer dan logisch dat er een radicale verandering plaatsvindt.

Het wegknippen van je angst

Wat nou jij durft jezelf geen nieuw uiterlijk aan te meten? Al jaren kijk je met hongerige blik naar magazines waarin modellen staan afgebeeld met prachtige boblijnen. Je bent alleen bang dat je spijt krijgt, en daardoor heb je het tot nu toe niet gedaan. Maar zit je nu wel in de stoel van de kapper of heb je eindelijk de afspraak gemaakt? Dan heb je eindelijk je angst overwonnen. Je durft te gaan en je angsten niet de bovenhand te laten hebben. Go for it.

Klaar voor een nieuw tijdperk

Met grote veranderingen in je leven, heb je ook behoefte aan uiterlijke veranderingen. Denk aan het afstuderen aan je studie en het beginnen aan een baan. Het studentenleven is voorbij en er wordt nu verwacht dat je wat serieuzer in het leven gaat staan. Een messy ragebol kon heel goed toen je nog vier keer per week in de kroeg stond, maar bij veel kantoren wordt er verwacht dat je je best doet voor je uiterlijk. Zeker in banen zoals sales.

Daarom gaan we vaak voor zo’n verandering naar de kapper en knippen we een deel van ons leven weg. Vergeten doen we niet, maar doorgaan doen we wel.

Je knipt een nieuwe persoonlijkheid

Waar je lange haar met eigen kleur misschien nog stond voor de oude vertrouwde jij, is het nu tijd voor de new you. Een ander kapsel geeft een andere look, en een andere look geeft een andere persoonlijkheid. Met een kort kapsel kun je je bijvoorbeeld volwassener voelen, en klaar voor uitdagingen die je anders niet aan gaat. Hallo powervrouw!

Reageer op artikel:
Waarom je eigenlijk meer afknipt dan alleen je haar als je naar de kapper gaat
Sluiten