Eindelijk antwoord: dit is waarom je geen honger meer hebt na het koken

Je hebt een recept gezocht, de ingrediënten gekocht, alles gesneden, gehakt, gebakken, gekookt. En dan, veel later, is je gerecht eindelijk klaar om gegeten te worden. Er is echter één probleem: je hebt totaal geen honger meer. Hoe kan dat toch?

Dit zijn de redenen waarom je geen honger meer hebt na het koken:

Je proeft tussendoor of het goed is

Vooral als je niet alleen voor jezelf kookt maar ook voor bijvoorbeeld vriendinnen, je lover of je ouders, dan wil je zeker weten dat het gerecht wat je maakt lekker is. Je wilt ze niet iets voorschotelen dat flauw is of juist veel te zout. Daarom proef je tijdens het koken regelmatig of alles op smaak heeft. Heel slim en handig, maar door al die kleine beetjes denkt je lichaam wel dat je al gegeten hebt.

Je hebt geen raam open

Je proeft natuurlijk met de smaakpapillen op je tong. Maar ook je neus heeft grote invloed op je smaak. Denk maar na: als je verkouden bent en je bijna niet kunt ruiken, smaakt niets écht lekker. En je hebt ook weinig eetlust.

Maar je neus raakt ook snel gewend aan geuren. Dat is waarom je je eigen parfum vaak niet meer ruikt, terwijl andere mensen zeggen dat je zo’n lekker geurtje op hebt. Ook als je kookt raakt je neus gewend aan de geuren van het eten, het gevolg is dat je je eetlust kwijt raakt.

Als je geen raam open hebt staan kan de temperatuur ook flink oplopen in de keuken. Bij een tropische warmte in de zomer heb je minder honger en in een hete keuken werkt dat eigenlijk net zo.

Je bent je bewust van de ingrediënten

Bij koken besteed je veel tijd aan het nadenken over eten. Welke ingrediënten wil je en hoe kun je die het beste bereiden? Uit een onderzoek van de University of Birmingham, uit 2008, blijkt dat alleen denken aan eten al gezondheidsvoordelen kan opleveren.

Uit het onderzoek bleek namelijk dat mensen die zich goed herinnerden wat ze die dag hadden gegeten, minder snackten. De onderzoekers trokken vervolgens de conclusie dat alleen denken aan eten, en je bewust zijn van wat je eet, je helpt je eetlust te controleren. Eindelijk heel handig dus. Maar daardoor krijg je wel minder eetlust. Mysterie opgelost.

LEES OOK: Dit is wat iedere moeilijke eter herkent

Reageer op artikel:
Eindelijk antwoord: dit is waarom je geen honger meer hebt na het koken
Sluiten