Waarom je je ex niet meteen hoeft te vergeten na je break-up

Het internet staat vol tips voor als je je vreselijke ex wil vergeten. Rituele verbranding van zijn of haar spullen, Netflix-marathons en een rebound zouden dé cure zijn voor je liefdesverdriet. En hoewel dit waarschijnlijk hartstikke effectief is, valt er ook te pleiten voor het níet vergeten van je ex.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.

Time to reflect

Ook je vrienden zullen je supporten: ze zullen hun uiterste best doen om ervoor te zorgen dat jij je niet alleen hoeft te voelen en genoeg afleiding hebt. Alles om te voorkomen dat je nog langer die ellendige pijn en eenzaamheid voelt. En hoewel dat heel goed bedoeld is, laat nu ook wetenschappelijk onderzoek zien dat mensen die uitgebreid reflecteren op een recente break-up er makkelijker overheen komen dan mensen die dat niet doen.

Positieve effecten van mijmeren over je ex

Sociaal psycholoog Grace Larson onderzocht jarenlang de effecten van scheidingen en break-ups. Opeens vroeg ze zich af of haar werk en alle vragen die ze haar respondenten stelde wellicht ook een bepaalde invloed hadden op hun herstel.

Om daar achter te komen selecteerde ze 210 jongvolwassenen die onlangs een break-up hadden meegemaakt. Ze waren allemaal zo ongeveer anderhalf à twee jaar met hun ex samen geweest en in de 6 maanden voor het onderzoek ging hun relatie uit. Larson maakte twee groepen die negen weken meededen aan haar onderzoek. Op de eerste dag vulde iedereen een vragenlijst in over hoe ze zich voelden over zichzelf. Op de laatste dag deden ze dat opnieuw.

Lees ook: Is seks met je ex wel verstandig? Dit zijn de voor- en nadelen volgens experts

Beter herstel

De ene groep had in de onderzoeksperiode 4 meetings met de researchers, waarin ze gevraagd werden naar hun relatie en daarnaast werden ze gevraagd hun gevoel vast te leggen. De andere groep niet. Na negen weken concludeerde Larson dat de groep die regelmatig over hun ex-relatie en hun gevoel had gesproken beter hersteld was.

Larson denkt dat het objectief kijken naar de relatie, de ex en de break-up helpt er beter mee om te gaan. Volgens haar is bijvoorbeeld een dagboek een mooie manier van reflecteren, of erover praten met vrienden.

Neem de tijd

Conclusie? Ook al is je neiging om zo snel mogelijk dat gebroken hart met duct tape (lees: feestjes, rebounds, eten en ander soort afleiding) aan elkaar te plakken; neem liever de tijd om goed te kijken naar de relatie die je had, je ex en de persoon die je was in die relatie. Ook al doet het pijn.

Bedank je ex!

Bedank je ex, want hij of zij heeft je immers gebracht tot waar je nu bent. Ook al is dat niet per se de meest mooie, rustige route geweest. En ook als hij of zij later af en toe nog eens door je hoofd wandelt, is dat een mooi moment om de balans op te maken. Hoe kijk je ernaar nu je wat meer afstand hebt? Wat heb je ervan geleerd? En hoe blij ben je met je leven nu? Wat zou je nog graag anders zien?

Het vergt nogal wat moed om op deze manier het liefdesverdriet aan te gaan, maar op zich kan je niks gebeuren. Je kunt dit helemaal aan, en juist door dat te doen gaat het je heel veel kracht en zelfvertrouwen geven.

Reageer op artikel:
Waarom je je ex niet meteen hoeft te vergeten na je break-up
Sluiten