Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 4 mei 2017

Waarom je je niet schuldig hoeft te voelen als je een dagje ‘spijbelt’ van je werk

Vroeger op school heb je het ongetwijfeld wel eens gedaan, je ouders of je conciërge voor de gek houden door te doen alsof je ziek was. Soms met succes, soms niet. Je was ook niet echt ziek, maar je trok het gewoon even niet meer en wilde een dagje alleen thuis zijn.

Nu je een baan hebt, doe je dat waarschijnlijk niet zo snel. Je voelt je verantwoordelijk en zelfs met een fikse verkoudheid of keelontsteking blijf je hoestend en proestend achter je bureau zitten. Maar weet je wat, je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen als je een dagje ‘spijbelt’ van werk, omdat je behoefte hebt aan me-time.

Je neemt dan namelijk een ‘mental health dag’ op en dat is net zo belangrijk als je ziekmelding als je fysiek ziek bent. Je werkt je namelijk al een slag in de rondte, bent altijd bereikbaar voor je baas en dat betekent dat je moet oppassen dat je niet overwerkt raakt. Of erger een burn-ot krijgt van alles dingen die je ‘moet’ in het leven.

Een burn-out?!

Burn-out coach Marc Jutte van Instatera stress en burn-out begeleiding zei eerder al tegen Beautify: ’Mensen luisteren vaak niet naar de signalen die het lichaam afgeeft. Vaak is de stress al jaren opgehoopt. Je krijgt last van je rug, je nek, je lijf zegt eigenlijk stop. Maar, mensen met een burn-out gaan maar door. Ze negeren de signalen. Vaak denken mensen dan dat ze overspannen zijn.
Dat is ook een fysieke en mentale uitputting, maar bij een burn-out is het verschil dat je het al een heel lange tijd hebt. Je hebt veel stress, wat niet goed is voor je hart. Je hart moet harder werken. Je ligt bijvoorbeeld veel wakker en je conditie gaat achteruit.’

Lees ook: 22-jarige Noortje kreeg een burn-out: ‘Ik kon op een gegeven moment alleen nog maar huilen’

Reageer op artikel:
Waarom je je niet schuldig hoeft te voelen als je een dagje ‘spijbelt’ van je werk
Sluiten