Redactie
Redactie Uncategorized 25 jan 2019

Dit is waarom je geen opgeruimd huis hebt: je hebt een druk en leuk leven

Je hele vriendinnengroep lijkt in de ban van Marie Kondo. Iedereen lijkt in een permanente staat van ‘voorjaarschoonmaak’ te staan, zelfs al is het nog ijzig koud buiten. Maar als jij een rommelig huis hebt en het maar niet lukt om orde in de chaos te scheppen, voel je dan niet slecht. Jij bent juist een heel leuk persoon.

Echt, als je een rommelig huis hebt betekent dit dat je een druk leven hebt. En waarschijnlijk ben jij ook nog eens een super leuk persoon.

Beslissingen maken kost tijd en moeite

Er zijn twee redenen waarom het jou als druk en leuk persoon niet lukt om de boel aan kant te houden, zegt Cary Fortin, auteur van New Minimalism. En de redenen liggen allebei bij een druk leven. Enerzijds is troep het resultaat van ons drukke leven. Troep weggooien is namelijk een beslissing die je moet maken, en beslissingen maken kost tijd en moeite.

Als je druk bent in je hoofd, kun je die beslissing er dus niet óók nog bij hebben. Vandaar dat je nog steeds je boeken van de bieb niet hebt ingeleverd en zelfs de wijnfles van eergisteren nog op de keukentafel staat.

Tegelijkertijd zorgt de troep ook weer voor een drukker leven. Hoe meer troep je hebt, hoe meer je in je hoofd bezig bent met spullen. Je wordt er immers constant aan herinnerd dat je nog beslissingen moet maken over dingen in je huis rondslingeren. Eigenlijk is troep gewoon een verzameling uitgestelde beslissingen én werk dat nog gedaan moet worden.

En je kunt dan wel zeggen: ‘maar ik had het toch opgeruimd? Er is hier helemaal geen troep meer!’ – feit is nou eenmaal dat we ook als minimalisten nog regelmatig op moeten ruimen. Denk aan de post die je krijgt, de verpakkingen van je eten en foldertjes die worden uitgedeeld op het station.

Een druk leven zorgt voor meer troep, en meer troep zorgt voor een nog drukker leven

De relatie tussen troep en een druk leven is dus een soort vicieuze cirkel: een druk leven zorgt voor meer troep, en meer troep zorgt voor een nog drukker leven. We schrijven dan wel regelmatig dat een opgeruimd huis ook een opgeruimd hoofd betekent, maar om aan dat opgeruimde huis te komen moet je dus eigenlijk al een opgeruimd hoofd hebben. Snap je het nog?

Kortom, omarm je rommelige huis of kamer. Je kunt er niets aan doen.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je geen opgeruimd huis hebt: je hebt een druk en leuk leven
Sluiten