Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 8 apr 2017

Waarom je veel te veel rondjes haalt voor iedereen als gedronken hebt, zelfs als je eigenlijk blut bent

’Nog een rondje voor iedereen!’ brul je enthousiast naar de barman. Je hebt net al shotjes gehaald en bent ook royaal bier en wijn aan het uitdelen. Wil iemand gin-tonic? Ook geen probleem. Jij voelt liefde en verbintenis en wilt dit gevoel zo lang mogelijk vasthouden. Maar als je de volgende dag op je rekening kijkt voel je je ineens een stuk ongelukkiger. Waarom geef je toch zoveel geld uit als je dronken bent, zelfs als je weet dat je zo goed als blut bent?

Je kent het scenario vast wel. Je voelt je super rijk als je hebt gedronken en met je beste vriendinnen aan het dansen bent.

Als je contant geld bij je hebt, roep je wel eens: ’Net had ik toch nog 20 euro, waar is dat gebleven?!’ En je voelt je belazerd door de barmensen of bestolen. Maar de waarheid is dat je het negen van de tien keer zelf hebt uitgegeven.

En als je contactloos kunt betalen tijdens het uitgaan, nou dan is helemaal het hek van de dam. Je zwiept je pinpas langs het apparaat en voor je het weet, ben je gedwongen de rest van de maand te leven op brood met pindakaas en soep uit blik.

En dat allemaal terwijl je vóór het uitgaan niet eens zeker wist of je mee zou gaan, omdat je niet zo veel geld meer had.

Meer geld uitgeven door alcohol

Hoe kan dit toch? Dat je meer geld uitgeeft dan je wilt als je hebt gedronken? Daar zijn een paar redenen voor.

Alle remmen gaat los

Alcohol zorgt er niet alleen voor dat je ineens een stuk beter kunt dansen, die knappe kerel aanspreekt en schaamteloos al je geheimen opbiecht. Het haalt ál je remmingen weg. Wat er dus ook voor zorgt dat je veel meer geld uit geeft dan je je eigenlijk had voorgenomen.

Je hebt geheugenverlies

De day after merk je vaak pas dat je gaten in je geheugen hebt. Je weet bijvoorbeeld écht niet meer hoe je naar huis bent gefietst. Maar geheugenverlies door alcohol treedt eigenlijk al heel snel op, vaak zonder dat je het door hebt. Daar komt de klassieke zin: ’Ik had toch nog veel meer geld, waar is het gebleven? vandaan. Eh, het is gebleven in de shots Jagermeister die je zojuist rijkelijk hebt uitgedeeld.

Alcohol laat je liefde voelen

Je vindt het ineens reuze gezellig met mensen die je een minuut kent. En dat is natuurlijk hartstikke mooi en vredelievend, maar wat minder leuk voor je portemonnee. Want waar je er normaal niet aan zou denken wild vreemden te trakteren op drank, lijkt het nu de normaalste zaak van de wereld. Bovendien zijn andere mensen mega dankbaar en daardoor ga jij je nóg gezelliger voelen. Wat weer een visuele cirkel veroorzaakt.

Alcohol zorgt ervoor dat je minder goed kunt rekenen

Alcohol heeft effect op je werkgeheugen, het deel van je hersenen waar je tijdelijke informatie opslaat. Hierdoor wordt het moeilijker om te bedenken hoeveel je hebt uitgegeven en hoeveel je nog mag spenderen van jezelf. Je kunt er dus eigenlijk niets aan doen.

Misschien toch maar afgepast geld meenemen en naar huis gaan als het op is de volgende keer?

Lees dit ook: Borrel nodig? Er is nu een delivery service die wijn bij je komt bezorgen

Reageer op artikel:
Waarom je veel te veel rondjes haalt voor iedereen als gedronken hebt, zelfs als je eigenlijk blut bent
Sluiten