Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Gezondheid 30 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Dit is de reden waarom je soms meer last hebt van je menstruatie dan normaal

Je menstruatie is niet voor niets onderdeel van natuur. Ze is namelijk net zo onvoorspelbaar (en teleurstellend) als het weer. De ene maand kom je fluitend en zelfs sportend door, terwijl je de andere maand de eerste paar dagen je bed niet uitkomt. Hetzelfde geldt voor je humeur, huid en geluksgevoel. Maar waar komen deze schommelingen vandaan? En hoe los je ze op?

Hoog tijd om je nog meer te verdiepen in de wondere wereld rondom je lichaam en menstruatie. Beautify zocht voor je op hóe het komt dat je de ene keer meer last hebt van je menstruatie en waarom dat dan is.

Menstruatie, levensstijl en hormonen

Simpel gezegd ligt de oorzaak van de hevigheid (zowel qua bloedverlies als andere symptomen) bij je levensstijl. Fluister je nou oeps tegen jezelf? Nou zo simpel is het ook weer niet. Het heeft daarnaast ook te maken met hoe jouw hormonen reageren op de veranderingen in je levensstijl.

De hormonen oestrogeen en progesteron

PMS, klachten of symptomen die bij sommige vrouwen ervaren vlak voor de menstruatie, treedt op wanneer de hormonen oestrogeen en progesteron op hun hoogtepunt zijn. Je raadt het al, dat hoogtepunt (ahum) is vlak voor je menstruatie.

Oestrogeen kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, veranderingen in het slaappatroon, hoofdpijn, stemmingswisselingen en zelfs cysten op de borsten. Oestrogeen is verantwoordelijk voor hormonale puistjes, prikkelbaarheid, vermoeidheid en gevoelige borsten. Nu weet je ook direct van welk hormoon jij het meeste last hebt tijdens je periode.

Wat is de oplossing voor deze ellende?

Volgens Dr. Jessica Shepherd, een gezondheidsdeskundige voor vrouwen kan slaaptekort en een onregelmatig slaappatroon zorgen voor onregelmatige menstruatie en versterkt het die vervelende symptomen. Oftewel, we “moeten” allemaal veel en regelmatig slapen.

Lees ook: Onbezorgd slapen tijdens je menstruatie? Doorlekken is vanaf nu verleden tijd

Elite Daily

Reageer op artikel:
Dit is de reden waarom je soms meer last hebt van je menstruatie dan normaal
Sluiten