Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 5 dec 2018

Waarom mensen die dingen uitstellen het succesvolst in het leven zijn

De deadline is pas over een week, dus waarom zou je nu al beginnen? De afwas kan morgenochtend ook wel. En als het de volgende ochtend is, kan het ook nog wel tot die avond worden uitgesteld. Vriendinnetje terug appen? Ja, dat doe je zo. Hoor jij bij de 20 procent van de mensen die werkelijk álles uitstelt? Zie dit niet langer als een slechte eigenschap, vier het. Uitstellers zijn namelijk de succesvolste mensen in het leven.

Misschien heb je ook een moeder die vroeger te pas en te onpas riep dat je eerder aan dingen moest beginnen. Of ze zei: ‘stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen’. Ja-ha, mam.

Je kunt uitstellen, ook wel procrastinatie genoemd, zien als falen, omdat je niet genoeg zelfbeheersing hebt. Of omdat je niet goed kunt plannen. En dat terwijl je heus wel weet dat alles op het laatste moment doen, behoorlijk wat stress kan opleveren. Maar behalve nadelen, zijn er gelukkig ook veel voordelen aan uitstellen.

Je bent creatiever

Als je een taak uitstelt, heb je uiteindelijk minder tijd om de taak te voltooien. Je zult daarom een manier moeten verzinnen om de taak niet alleen goed, maar ook snel te doen. En hier komt creativiteit bij kijken. Als je altijd op tijd begint en braaf alles volgens je schema doet, zul je nooit out of the box denken.

Jij presteert beter onder tijdsdruk

Als je het op tijd af hebt, wat maakt het allemaal dan uit? En kunnen presteren onder druk heeft véél voordelen in het leven. Een drukke baan met veel deadlines schrikt jou niet af. Je blijft koel als iemand roept dat iets nú moet gebeuren.

Je stelt prioriteiten

John Perry, filosoof en auteur van het boek The Art Procrastination, zegt dat er veel voordelen zijn van uitstelgedrag. Mensen die dingen voor zich uit schuiven, zijn namelijk in staat om prioriteiten te stellen. Ze doen de écht belangrijke dingen van hun to-do list als eerste. En dingen die onnodig waren, ja, die doen ze niet.

Je doet leukere dingen

Tja, zolang je niet die vervelende taak doet, die pas morgen af hoeft te zijn, kun je leuke dingen doen. Jij weet genoeg te verzinnen. Van een tiental afleveringen van je favoriete serie kijken tot wijntjes drinken met je vriendinnen. Of dicht tegen je lover aankruipen. Je bent eigenlijk een echte levensgenieter en daar word je weer heel ontspannen en happy van.

Misschien nog maar een artikel lezen dan voordat je opstaat en onder de douche springt?

LEES OOK: Dit is waarom mensen met een rommelig huis het állerleukst en meest creatief zijn

Psychological Science

Reageer op artikel:
Waarom mensen die dingen uitstellen het succesvolst in het leven zijn
Sluiten