Waarom mensen die vloeken de allerbeste vrienden zijn

Je denkt misschien dat je geen vrienden maakt als je weer eens een vloek uit je mond laat ontsnappen. Omdat het niet netjes zou zijn of ladylike. Maar geen zorgen, het zijn juist de mensen die vloeken die de meeste en beste vrienden hebben. En wel hierom:

Je bent recht voor z’n raap

Mensen die vloeken winden nergens doekjes om. Ze maken dingen niet mooier dan ze zijn en ze verzwijgen niets voor ‘de lieve vrede’. Nee, ze zeggen gewoon waar het op staat. Soms kan dat confronterend zijn, want er zijn dingen die we liever niet horen. Maar meestal is het verfrissend dat iemand gewoon de waarheid vertelt. Uiteindelijk zijn dit de mensen waarmee je je wilt omringen, omdat je weet dat ze altijd eerlijk zijn en nooit zullen zeggen dat iets ‘wel mee valt’ als het écht niet kan.

Je bent grappiger

Het blijkt namelijk dat mensen scheldwoorden vaak gebruiken om anekdotes te vertellen of om grapjes te maken. Volgens de psychologen Timothy Jay en Kristin Janschewitz is het daarom beter om vloeken te zien als een communicatiemiddel in plaats van als moreel verkeerd of schadelijk taalgebruik. Fuck yeah.

Je kunt meer hebben

Soms is een situatie zó frustrerend dat je niets anders kunt doen dan hardop vloeken. Je hebt bijvoorbeeld zo’n ochtend waarop alles mis gaat. De wekker gaat niet af, je wilt een smoothie maken, maar als je alle ingrediënten in de kan van de blender hebt gedaan, blijkt dat de onderkant er niet aan zit. Je kunt nergens je rechterschoen vinden en als je dan ein-de-lijk de deur uit wilt gaan, blijkt dat je een gigantische vlek hebt op je linkerborst. Dus je vloekt. En je gaat door.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je écht meer kunt hebben als je vloekt. Je kunt zelfs meer pijn verdragen. En dat is weer goed voor je vriendschappen, want we willen allemaal een vriendin die zich niet makkelijk uit het veld laat slaan. Die je opbeurt als je down bent en zegt dat het allemaal wel goed komt.

Je bent extraverter

Mensen die vloeken zijn meer outgoing dan mensen die niet vloeken. Je bent naar buiten gericht en haalt je energie uit mensen om je heen, uit de dingen die je doet. Je reageert snel op situaties, plaatst op het juiste moment een gevatte opmerking. Je bent assertief, openhartig en spraakzaam.

Met andere woorden: je bent makkelijk en heerlijk om mee om te gaan.

LEES OOK: Dit is waarom goede voornemens op 1 januari wél echt nut hebben

Reageer op artikel:
Waarom mensen die vloeken de allerbeste vrienden zijn
Sluiten