Waarom naar je intuïtie luisteren van levensbelang is

Iedereen kent het kleine stemmetje dat je hoort als iets goed voelt of misschien juist niet goed voelt. Het is niet bij iedereen een stemmetje. Sommige mensen krijgen een gevoel in hun onderbuik. Ongeacht hoe je het noemen wil, het is een heel belangrijk hulpmiddel in je leven. Het is namelijk je intuïtie en we vertellen je nu waarom het zo belangrijk is om naar je intuïtie te luisteren.

De twee systemen

Volgens wetenschappers zijn je hersenen opgedeeld in twee verschillende besturingssystemen. Systeem 1 reageert instinctief en snel, via het onderbewuste. Systeem 1 bestaat uit de rechter hersenhelft en het reptielenbrein, het oudste deel van de hersenen. Systeem 2 is analytisch en langzamer dan systeem 1. Beslissingen die met systeem 2 worden genomen zijn bewuster dan het instinctieve systeem 1.

Bewust van je onderbewuste

Onderzoekers aan de University of Iowa College of Medicine hebben ondervonden dat systeem 1 het juiste antwoord weet, lang voordat systeem 2 erachter is. Er is een onderzoek uitgevoerd met twee stapels kaarten. De respondenten moesten zoveel mogelijk geld zien te winnen door middel van een kaartspel.

Wat de respondenten niet wisten, was dat de kaarten met opzet zo waren verdeeld. Met één stapel kon je groot winnen, maar ook groot verliezen. Met de andere stapel kon je klein winnen en klein verliezen. Bij ongeveer 50 zetten konden de respondenten zeggen dat één stapel veiliger was, maar bij 80 zetten konden ze pas een redenering geven.

Wat ze niet doorhadden was dat hun zweetklieren na 10 zetten open gingen staan, elke keer als ze van de onveilige stapel pakten. Ook hadden de meesten na 10 zetten voorkeur voor de veilige stapel. Lang voordat het analytische brein kon uitleggen waarom, leidde het lichaam hun instinctief naar de meest veilige optie.

Ingebouwde kompas

Jouw hersenen nemen veel meer op, dan jouw bewustzijn aan jou laat doorschemeren. Zo weet je soms te stoppen bij een groen licht, als er net iemand door rood rijdt en jou anders had overreden. Jouw brein is constant bezig met informatie opnemen, zelfs al heb je je oortjes in en ben je aan het dagdromen.

Jouw lichaam is een zeer krachtige intuïtieve communicator. Als iets verkeerd voelt en je kan niet uitleggen waarom, dan is er grote kans dat het zo is. Daarom is het van belang dat je jouw intuïtie serieus neemt. Mocht het om een man gaan of om een huis kopen, luister naar je gevoel. Jouw brein heeft namelijk veel meer informatie dan jouw bewuste. Luister er maar naar, dan komt het sowieso wel goed.

LEES OOK: 19 kleine dingen die elke vrouw een intens bevredigend gevoel geven

Reageer op artikel:
Waarom naar je intuïtie luisteren van levensbelang is
Sluiten