Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 22 sep 2015

Waarom ‘nee’ zeggen zorgt voor meer succes in je leven

Je krijgt het bijna niet over je lippen, het woord 'nee'.  Het klinkt niet vriendelijk en we zeggen liever ja om teleurstelling bi de ander te voorkomen. Maar vanaf nu heeft 'nee' zeggen niet langer een negatieve lading. Het levert je namelijk meer succes op dan je denkt.

Het is heel gemakkelijk uit te leggen aan de hand van het succesverhaal van Jiro Ono. In Tokyo heeft Jiro Ono een klein restaurantje genaamd Sukijabashi Jiro. Het is een extreem populair sushirestaurant. Iedereen kent het en het is er altijd druk. Zijn prijzen zijn hoog, zijn restaurant en menu klein. Het gaat zelfs zo goed dat als hij een paar dingetjes zou veranderen hij meer zou kunnen verdienen.

Een mogelijkheid zou zijn om meer tafels te maken in het restaurant. Op dit moment heeft hij tien tafels en hij zou gemakkelijk een paar tafels erbij kunnen doen. Een andere mogelijkheid zou zijn om te verhuizen naar een grotere locatie, waar hij zelfs dubbel zoveel stoelen kwijt kan. Ook zou hij er voor kunnen kiezen om zijn menu uit te breiden. Bijvoorbeeld door menu’s samen te stellen of door meer variatie aan te bieden.

Maar Jiro zei nee tegen alle mogelijkheden. Want in zijn ogen zijn het geen kansen, zoals wij ze vaak zien, maar verantwoordelijkheden.

Jiro heeft namelijk maar één doel: de kunst van sushi elke keer op een hoger level brengen. Hij is specialist in wat hij doet en zegt ‘nee’ tegen alle ‘kansen’ die hem niet verder helpen bij dat ene specifieke doel: de kunst van sushi.

Maar waarom zou je je succes niet groter maken en ook nog eens meer verdienen? Omdat nee zeggen Jiro heeft geholpen om dichter bij zijn doel te komen en zijn unieke formule door te zetten.

De power van ‘nee’

We zijn geneigd om te denken dat nee zeggen iets slechts is. Dit komt omdat ons is aangeleerd om ja te zeggen. Niet alleen om vriendelijk en behulpzaam te zijn voor de medemensen maar ook om alle kansen die je krijgt aan te grijpen. Want zoals iedereen altijd zegt, niet geschoten is altijd mis.

Toch laat de geschiedenis zien dat het woord nee sterker is dan je denkt. De eerste reden waarom het goed is om af en toe nee zeggen is omdat je op deze manier meer focus hebt. Aangezien je je energie niet hoeft te verdelen over een miljoen zaken, ben je gefocust en kun je gericht energie stoppen in bepaalde dingen.

Een andere reden is als je ‘ja’ zegt tegen één ding, je nee zegt tegen al het andere. Stel je voor: je hebt een baan, een prima baan, maar niet geweldig. Naast deze baan ben je bezig om je eigen bedrijfje op te zetten. Op een gegeven moment krijg je de kans om je ‘prima’ baan in te ruilen voor een hogere functie. Hoogst waarschijnlijk krijg jij het gevoel dat je de kans ‘moet’ aangrijpen, waardoor je ja zegt. Het gevolg? Je baan zal wekelijks 10 uur meer van je aandacht opeisen.

Doordat je ‘ja’ zegt op deze kans, zeg je indirect ‘nee’ tegen de tien uur die je óók kan besteden aan het opzetten van je eigen bedrijfje. Je zegt ‘nee’ tegen de potentie die je bedrijfje heeft. Je zegt ‘nee’ tegen de groei die er zou kunnen ontstaan. Daarnaast zeg je ook ‘nee’ tegen tien uur doorbrengen met je vrienden, familie of geliefde. Of tegen tien uur doorbrengen in de sportschool om gezond te blijven of te worden. En zo kun je vast zelf ook nog heel veel dingen bedenken die je zou kunnen doen met deze extra tien uur.

Vanaf nu hoef jij je nooit meer bezwaard te voelen om een keer nee te zeggen én laat je zien wat je allemaal kan doen in die kostbare tijd. Alsjeblieft, een stukje time management zo in je schoot geworpen.

Reageer op artikel:
Waarom ‘nee’ zeggen zorgt voor meer succes in je leven
Sluiten