Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 9 jan 2018

Dit is de reden waarom je plaatjes met gaten zo eng vindt

Het bestaat al een tijdje, maar er hangt nog niet zo lang een naamkaartje aan: angst voor dingetjes waar kleine gaatjes in zitten. Het wordt trypofobie genoemd en veel meer mensen hebben deze fobie dan dat je misschien denkt. Maar waar komt dit door?

Eerder schreven we al dat ontzettend veel mensen deze fobie hebben en kon je kijken of je zelf ook rillingen krijgt van plaatjes met gaten. Dit keer staat een onderzoek centraal dat in feite zegt dat iedereen er last van heeft.

Vind je plaatjes met gaten eng? Dit is waarom

Medisch magazine PeerJ liet wetenschappers aan het woord die onderzocht hebben hoe het toch kan dat we niet naar dit soort plaatjes kunnen kijken. Verschillende proefpersonen kregen plaatjes van gevaarlijke dingen voorgeschoteld, zoals spinnen en slangen, neutrale plaatjes en plaatjes met dingen met kleine gaatjes.

Vervolgens werd gemeten hoe groot de pupillen van de proefpersonen werden. De pupillen van de personen werden het grootst na het zien van de eerste en laatste plaatjes. En bij de plaatjes met gaatjes, daar kregen de proefpersonen de grootste pupillen van.

En de grote pupillen die de proefpersonen kregen, waren een teken van angst en afkeer volgens de wetenschappers. Maar de reactie van de proefpersonen zelf was toch een tikkeltje anders. Zij vertelden namelijk dat ze niet angstig werden na het zien van de gaten, maar dat ze er een afkeer voor hadden.

Bovendien waren er ook proefpersonen die grote pupillen kregen na het zien van de plaatjes met gaten, maar vooraf aangaven dat ze geen trypofobie hebben. De onderzoekers denken daarom dat de reactie na het zien van dit soort beelden vooral instinctief is. Waarschijnlijk linken we de beelden aan beschimmeld eten of een geïnfecteerde huid en krijgen we daarom een gevoel van walging.

Hmm, klinkt inderdaad alsof iedereen trypofobie heeft. Jammer dat we er niks aan kunnen doen. Behalve dan dit soort beelden zo veel mogelijk te vermijden.

Reageer op artikel:
Dit is de reden waarom je plaatjes met gaten zo eng vindt
Sluiten