Renée
Renée Life 23 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom het belangrijk is dat je vandaag gaat stemmen

Eens in de zoveel tijd krijg je een stempas op de deurmat. De vraag is: wat dóe je ermee? Vandaag heb je het recht om te stemmen voor de Europese Parlements­­verkiezingen 2019. Omdat de Beautify redactie het belangrijk vindt dat je naar buiten gaat om je stem uit te brengen, vertellen we je in dit artikel waarom we aanraden om dat te doen.

Het is amper voor te stellen dat het actief vrouwenkiesrecht nog maar honderd jaar bestaat. Des te meer reden heb je om vandaag naar de stembus te gaan. Je kunt namelijk je stem uitbrengen voor de Europese Parlements­­verkiezingen 2019.

Wat zijn de Europese Parlements­­verkiezingen?

Eens in de vijf jaar vinden de Europese Parlements­­verkiezingen plaats. Het is nu de negende keer dat we naar de stembus mogen om onze voorkeur uit te spreken en da’s bijzonder. Mocht je niet weten waarvoor je precies stemt: je stemt voor een rechtstreeks gekozen Europees Parlement.

Waarom is het belangrijk om te stemmen voor de Europese Parlements­­verkiezingen 2019?

Zo’n Europees Parlement voelt waarschijnlijk als een ver van mijn bed show. Toch heeft jouw stem invloed op wat er de komende vijf jaren (en daarna) gaat gebeuren. Dit is waarom wij aanraden om te stemmen:

1. Je maakt je hard voor de onderwerpen die je belangrijk vindt

De allereerste reden is meteen een belangrijke reden. Je hoeft je niet machteloos op te stellen. Door te stemmen maak je je indirect hard voor de onderwerpen die je belangrijk vindt. Ben je voor of tegen de Nexit? Wil je de euro behouden? Moeten dierproeven stoppen? Heeft iedereen in Europa volgens jou recht op het minimumloon?

Dit zijn slechts enkele onderwerpen die op de agenda staan. Door te kijken welke partij overeenkomt met jouw mening en visie maak je de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn voor iedereen belangrijk.

2. Je krijgt vrouwen aan de top

Als gevolg van de Brexit krijgt Nederland vanaf heden 29 zetels. Zetels die tot nu toe vooral door mannen bezet worden. Door te stemmen op een vrouw help je mee om vrouwen aan de top te krijgen.

Stem trouwens niet meteen op de eerste vrouw op de lijst, maar op de vrouw die net wel of net niet een zetel kan krijgen in het Europees Parlement. Check deze site voor meer informatie over stemmen op vrouwen.

3. Je vindt makkelijk de partij die bij je aansluit

Maak je geen zorgen, je hoeft niet op een buitenlandse partij te stemmen waar je nooit van hebt gehoord. Nee, bekende namen als PvdA, VVD en GroenLinks stellen zich verkiesbaar op. Je hoeft je ook geen zorgen te maken of je wel een partij vindt die bij jouw voorkeuren aansluit.

Er zijn online verschillende stemwijzers te vinden, waardoor je binnen enkele minuten weet welke partij jouw belangen behartigt. Hier vind je een stemwijzer.

Bekijk de standpunten van de partijen, dan kom je er zeker uit.

4. Je hebt pas over vijf jaar kans om weer te stemmen

Het is niet alsof je meerdere keren per jaar naar de stembus kunt gaan voor de Europese Parlements­­verkiezingen. Juist omdat het maar eens in de vijf jaar is, is het belangrijk om vandaag nog je stem uit te brengen. Anders heb je pas in 2024 weer de kans om naar de stembus te gaan.

5. Je kunt op iemand anders stemmen als je politici niet vertrouwt

Misschien heb je al die tijd een partij gesteund waar je nu helemaal geen vertrouwen meer in hebt. Dat is het fijne aan stemmen: je kunt die partij nu ‘straffen’ door op een andere partij te stemmen.

6. Je stem draagt bij aan het totaal

Een belangrijke reden voor mensen om niet te gaan stemmen is omdat ze denken dat hun stem toch geen verschil maakt. Maar door samen met andere stemmers je achter een bepaalde partij te scharen heb je wel degelijk effect. Al die stemmen bij elkaar zorgen ervoor dat zij een x-aantal zetels krijgen.

Wie weet krijgen ze zelfs wel meer zetels dan de afgelopen vijf jaar. Dus is je stem doorslaggevend? Nope. Doet je stem ertoe? Zeker wel.

Reageer op artikel:
Waarom het belangrijk is dat je vandaag gaat stemmen
Sluiten