Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 11 sep 2015

Waarom we soms zo bang zijn om iemand te bellen

Uren kun je bellen met vriendinnen, je moeder, je lover, en iedereen die dicht om je heen staat. Het is niet dat je een hekel hebt aan bellen opzich. Maar af en toe zijn er van die momenten dat je opeens doodsbang bent voor de telefoon.

Praten kun je als de beste, bellen ook. Maar er zijn van die telefoontjes waarbij je het liefst je kop in het zand wil steken en net wil doen alsof je niet hoeft te bellen. Waarbij je telefoon het grootste monster op aarde lijkt, je hart gigantisch hard begint te kloppen en waarbij je al zweethanden krijgt als je er alleen al aan denkt dat je zometeen moet gaan bellen.

Gek is dat eigenlijk. Het overkomt ons vrouwen allemaal wel eens. Maar hoe komt dat dan? Wij als twentysomethings hebben namelijk een grotere liefdesrelatie met onze telefoon dan ooit tevoren iemand heeft gehad met een apparaat. We kunnen ermee emailen, berichtjes mee versturen, Candy Crush spelen en ondertussen ons avondeten bestellen via een app, maar die belknop is een problematische knop.

Niet storen a.u.b

Uit onderzoek is gekomen dat we bang zijn dat we iemand storen op het moment dat het de ander niet uitkomt waardoor de ander denkt dat wij onze behoeftes boven die van hem of haar stellen. We hebben het idee dat we het beter kunnen aankondigen in een mail of in een berichtje, zodat de ander kan antwoorden als het hem of haar uitkomt.

Bang

Sociaal psycholoog Heidi Grant Halvorson verklaart echter dat er meer achter zit. Zij geeft aan dat wij als millenials zijn opgegroeid met een telefoon waarmee we vooral berichtjes versturen en emailen. Daardoor zijn we minder gewend om te bellen waardoor we er vanuit ons zelf al banger voor zijn. Omdat we het niet gewend zijn.

Meer kwetsbaar

Tevens geeft ze aan dat we meer kwetsbaar zijn aan de telefoon. Je moét direct antwoorden. Bij een email, WhatsAppje of sms’je kun je zelf bedenken wat je gaat antwoorden en wanneer. Je kunt rustig de tijd nemen om over een antwoord na te denken. Aan de telefoon kan dat niet. Je hebt maar een seconde. Daarom voel je een hogere druk en kan de telefoon als vreselijk worden ervaren.

Eigenlijk klinkt dit wel logisch. Bij een vriendin of familielid maakt het niet echt uit of je een foutje maakt aan de telefoon. Ook niet als je een klantenservice belt, zij zijn er om jou te helpen. Maar als je belt naar het bedrijf waar je net hebt gesolliciteerd en de baas aan de telefoon krijgt, dan wil je een perfecte indruk maken. En als je dan maar een seconde hebt..

Toch geldt ook hier, oefening baart kunst. Door iemand te spreken aan de telefoon kun je miscommunicatie voorkomen en krijg je direct antwoord. Tevens is het zo dat email en berichtjes veel afstandelijker zijn dan een telefonisch gesprek. Als je wil bouwen aan een relatie is de telefoon pakken wel het minste wat je kunt doen. Gewoon doen, daarna denk je echt ‘waar heb ik me druk om gemaakt’. Geloof ons maar.

Reageer op artikel:
Waarom we soms zo bang zijn om iemand te bellen
Sluiten