Waarom worden we nou eigenlijk grijs? Zo zit het in elkaar

Misschien heb je het al ervaren, misschien ligt de grote dag nog op de loer, maar geen enkele vrouw ontkomt uiteindelijk aan die eerste grijze haar. We kunnen er om in paniek raken of het juist compleet omarmen, maar het is hoe dan ook een gegeven feit. Echter vragen wij ons wel af, waarom worden we nu toch grijs? Het is toch nergens voor nodig?

Wetenschappelijk gezien..

Is grijs haar vaak helemaal niet grijs. De grijze haren die je ziet zijn vaak stiekem wit, maar omdat ze omgeven worden door de andere gekleurde haren ogen ze grijs. Vreemd.. Witte en grijze haren hebben hun kleur te danken aan een tekort aan melanine. En witte haren hebben in dit geval helemaal geen melanine meer.

Maar wáárom nou

Waarom worden we nou toch grijs. Het is evolutionair compleet onnodig. Blijkbaar heeft het te maken met onze voeding, hormonen, ziekte en stress, wat allemaal kan leiden tot een tekort aan vitamine B. Een tekort aan vitamine B kan er namelijk voor zorgen dat je permanent wit haar krijgt. Ieks.. En laten we natuurlijk ook niet vergeten: aanleg. Grote kans dat als jouw ouders vroeg grijs werden, jij dit ook zult worden. Bedankt paps en mams.

Hoe voorkomen we het

Je genen kun je niet veranderen, maar de vitamine B kan ons misschien toch nog te hulp komen. Vitamine B krijg je binnen middels vlees, eieren, yoghurt en stiekem ook wel eens een vitamine supplement. Om de externe factoren zoveel mogelijk in de hand te houden kun je het beste zorgen voor een gezond dieet, veel sporten en proberen niet teveel te stressen.

En zo verberg je ze

Als je niet gelukkig wordt van je grijze haren, dan kun je ze gelukkig gemakkelijk verbloemen met diverse producten. Onthoud wel, indien je je haren verft is het belangrijk dat je de boel ook goed hydrateert. Het haar is nu namelijk extra kwetsbaar. Indien je je grijze plukken gewoon omarmt, kies er dan voor je haren te wassen met een speciale zilvershampoo. Dit voorkomt dat je grijze haren dof en gelig worden.

Reageer op artikel:
Waarom worden we nou eigenlijk grijs? Zo zit het in elkaar
Sluiten