Waarom zelf koken je gelukkiger maakt in alle opzichten

Eten is een interessant iets. De één ziet het als een gegeven. Een noodzaak. Waar de ander eten ziet als een levensstijl. Mocht je eten nu zien als een saaie bezigheid en vooral niét van koken houden, dan zijn wij hier om je over te halen naar de andere kant. De wonderlijke wereld van eten en koken. Want, geloof het of niet, koken maakt je gelukkiger, gezonder, rijker én onafhankelijk. Hm.. Misschien toch het leren over koken waard:

Laten we beginnen met het feit dat eten werkt als een stressontlader. Stiekem ook niet zo vreemd als we terugdenken aan dat moment waarop we die enorme rol koekjes naar binnen werkten na een walgelijk stressvolle presentatie…

Maar niet alleen het eet-gedeelte is iets belangrijks voor ons. Nee, koken werkt oprecht therapeutisch. Het is zelfs zo goed dat alleen al kíjken naar kokende mensen zorgt voor het nodige momentje rust (Hooray voor 24 Kitchen en Jamie Oliver)

Maar laten we wel wezen, als we zelf koken hebben we ook nog de intense beloning van een heerlijke maaltijd en blijven we niet uiteindelijk gefrustreerd en hongerig achter op de bank. Waarom is zelf koken nu zo goed voor ons?

1. Je bent eindelijk even los van social media

Ja, je staat er misschien niet bij stil, maar het is net zoiets als wanneer je op vakantie gaat en je beseft dat je al geen jaar een boek meer hebt aangeraakt. We kruipen té snel weer richting de social media (je hebt toch ook eigenlijk 24/7 je telefoon bij de hand) en vergeten ons soms even af te sluiten van de drukte. Koken is net als lezen. Je concentreert je even op één ding wat zorgt voor ontspanning. En zoals we allemaal weten, ontspanning is intens belangrijk voor onze gezondheid.

2. Op den duur is het goedkoper

Tuurlijk, het kopen van verse ingrediënten is net per se een goedkope optie. Maar met een beetje goed inkopen kun je koken voor een aantal dagen en een paar heerlijke maaltijden invriezen. We weten allemaal dondersgoed hoe duur het is om te blijven bestellen *sushi uch sushi*.

3. Het houdt je gezond

Want tja.. Iedere dag pizza is niet het állerbeste voor je lichaam. We kunnen er wel omheen draaien, maar kom aan dames. Het is gewoon de waarheid. Daarbij kun je tenminste zién wat er in je eten zit. Wel of geen E-nummers? Groentes? Vitamines? Verse producten? Je hebt tijdens het koken alles compleet zelf in de hand. En leuk genoeg geeft die controle je een extra fijn gevoel. Psychologisch gezien voelen we ons beter wanneer we zelf beslissingen kunnen maken. We voelen ons zelfverzekerder en gezonder. En dat allemaal door zelf onze boodschappen te doen. Dat het zo simpel kon zijn…

Reageer op artikel:
Waarom zelf koken je gelukkiger maakt in alle opzichten
Sluiten