Waarom zijn we tegenwoordig zo geobsedeerd door wat andere vrouwen eten?

Wat wij en andere vrouwen eten lijkt ons tegenwoordig 24/7 bezig te houden. We volgen eindeloze hoeveelheden Instagrams die zijn gericht op gezonde voeding, guilty pleasures en ga zo maar door. Ja, eten is een heuse obsessie geworden en niet zomaar eentje. We draaien bijna door op gezonde voeding. Niet alleen wanneer we naar ons eigen bordje kijken, maar ook naar die van anderen. Maar waarom eigenlijk?

Waarom willen we ons zo graag betrekken bij andermans voeding? Een meisje moet lekker zelf weten wat ze eet en als dat quinoa is, is dat quinoa en als dat patat is, dan is dat patat. En toch, toch zijn er zoveel vrouwen die een boos oog werpen op meiden die iets ongezonds naar binnen zitten te schuiven. De grootste grap? Ze kijken net zo boos bij een salade. ‘Zit je nou alleen maar groen te eten? Is toch niets aan.’ We hebben er allemaal een mening over en eigenlijk is het nooit goed. Waarom denken wij dat we kunnen beslissen over andermans dieet?

We willen ons goed voelen over ons eigen dieet

Als wij dan eens een keertje gezond eten vinden we het leuk om anderen te shamen over het feit dat zij ongezonde dingen naar binnen aan het werken zijn. En zo werkt het andersom. We hebben vanochtend een koekje gehad bij de koffie en hebben nu al spijt. Dus we snauwen vervolgens maar naar het meisje met de quinoasalade. Voelen we ons ook weer stukken beter. Toch?..

Je denkt dat wat een ander eet representatief staat voor zijn of haar persoonlijkheid

Want meiden die quinoa eten zijn saai en meiden die junkfood eten zijn dom. Zo is het toch? How about no. Tuurlijk zegt eten iets over je, maar iedereen heeft toch zijn dagen? Soms ben je brak en wil je niets liever dan een burger, op andere momenten wil je werken aan je bikinibody en kies je deze week voor sla. Nou. En. Zijn we eigenlijk niet allemaal zo? En wat is er mis met gezond eten? Tegenwoordig ziet niet iedereen er meer uit als een model als ze alleen maar slecht blijven eten hoor. ‘Typisch zo’n model, alleen maar sla eten’. Ja héhé. Niet iedereen (lees: niemand) is perfect geboren.

Je bent oh zo jaloers

Verdorie. Jij wil eigenlijk ook gewoon nu een burger eten en geen sla. Of juist andersom. Je wil nu juist zo’n doorzettingsvermogen tonen als dat meisje met de crackers, maar hebt het zelf niet in de hand. In beide gevallen baal je dat jij niet in de situatie zit, waardoor je maar onaardig reageert. Een beetje jammer, niet waar? Misschien moeten we iedereen lekker zijn gang laten gaan. Net als dat iedereen zich mag kleden zoals hij/zij wil, moet ook iedereen het recht hebben om zélf te bepalen wat diegene eet. Het is hun lichaam en hun keuze. Deel met elkaar en laat je inspireren. Eten hoort mensen dichter bij elkaar te brengen in plaats van verder uit elkaar te drijven. Eat, pray, love.

Reageer op artikel:
Waarom zijn we tegenwoordig zo geobsedeerd door wat andere vrouwen eten?
Sluiten