Life 23 jul 2016 Iris Hoekstra

Wagenziek? Met deze geniale tips kan jij ook een avontuurlijke roadtrip maken

Je gaat naar een prachtige vakantiebestemming. Het is alleen wel even een eindje rijden. Jij kan je totaal verheugen op de leukste zomerfeestjes, barbecue's en poolparty's. Maar er zit je één ding dwars: je bent wagenziek en ziet daarom erg op tegen de lange rit. Wat nu?

Wagenziekte, wat is dat?

Wagenziekte is een vorm van reisziekte. Zo zijn er ook zeeziekte en luchtziekte. Wanneer je reisziekte hebt, kan je misselijk worden tijdens een auto-, bus- of treinrit. Het heeft allemaal te maken met onze evenwichtsorganen in het binnenoor, de ogen en de hersenen.

Wanneer je wagenziek wordt, ontstaat er een soort ‘kortsluiting’ in de hersenen. De bewegingen die je lichaam maakt, worden geregistreerd door de evenwichtsorganen. Wanneer deze bewegingen niet overeen komen met wat je ogen zien, raken je hersens van slag. En dit is precies waarom jij je beroerd gaat voelen (en misselijk, bléhg).

Voorkomen van wagenziekte

Je kunt wagenziekte voorkomen. Het betekent alleen dat je bepaalde dingen tijdens het reizen niet kunt doen. Denk hierbij aan lezen, appen of een film kijken. Het belangrijkst is namelijk dat je de beweging van je lichaam ‘beleeft’ zodat je hersenen weten waarom je lichaam beweegt. Oftewel, dat je op de weg let en bewust bezig bent met het autorijden.

Het klinkt even gek, maar het helpt je wel op weg. Daarnaast zijn er nog een aantal handige tips tegen wagenziekte.

1. Probeer de rijstijl aan te passen

En hiermee bedoelen we met name de snelheid. Als je last hebt van wagenziekte ben je gevoeliger voor verschillende snelheden. Daarom kan de bestuurder het best een constante snelheid aanhouden. Vraag daarbij ook of de bestuurder rustig op kan trekken en soepel kan schakelen. Al dat gehobbel maakt je alleen maar sneller wagenziek.

2. Ga in het midden of voorin zitten

Op deze manier kan je goed naar buiten kijken en voorkom je dat je naar stilstaande beelden gaat staren (zoals de rugleuning van de stoel voor je). En eigenlijk is dit ook een perfecte smoes om tijdens die roadtrip met vriendinnen voorin te zitten. Zo heb je alle ruimte. You’re welcome.

3. Zorg voor voldoende frisse lucht

Erg belangrijk tijdens een lange autorit. Als je het idee krijgt dat je wagenziek wordt, zet dan een raampje open. Je kunt er ook voor kiezen om even te stoppen bij een tankstation. Kun je direct wat lekkere snacks inslaan.

4. Eet en drink goed

Zorg ervoor dat je niet met een lege maag reist en vermijd zoet, zuur en vet eten. Wagenziekte proof voedsel: fruit, wortels, komkommers, rijstwafels en biscuits. Dit is ook nog eens super verantwoord. Vergeet daarnaast niet voldoende te drinken. Dan maar een plaspauze extra inlassen.

LEES OOK: Hit the road Jack: waarom een roadtrip dé to do is voor deze zomer
Jag-770x462

Reageer op artikel:
Wagenziek? Met deze geniale tips kan jij ook een avontuurlijke roadtrip maken
Sluiten