Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 29 nov 2015

Wanderlust: traveltips voor betaalbare, onontdekte plekjes in Europa

Heb je Berlijn, Barcelona en Londen nu wel gezien? Of heb je gewoon zin om naar een originele bestemming te reizen? Maar wil je tegelijkertijd niet te veel geld uitgeven? Dan hebben wij de perfecte bestemmingen voor je.

Krakau – Polen

Denk je bij Polen aan grijze, grauwe steden? Dan heb je het totaal bij het verkeerde eind als het over Krakau gaat. Deze stad kwam als één van de weinige steden ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door. Ga naar de Rynek Glowny, het grootste marktplein van Europa. Hier vind je de bloemenmarkt, de Mariakerk en duizenden duiven. Plaz Nowy is een plein vol geschiedenis. Ooit was het een koosjere markt, tijdens de oorlog een plek waar Joden moesten verzamelen en tijdens het communisme vond je er de zwarte makrt. Nu kun je hier voor een prikkie terecht bij allemaal gezellige tentjes.

Hamburg – Duitsland

Als je Berlijn nu wel gezien hebt, maar wel helemaal in de ban bent van de coole Duitse vibe, kies dan Hamburg als je volgende bestemming. Hamburg, gelegen aan de Elbe, is een echte havenstad, maar je kunt er ook goed terecht voor leuke eettentjes. Voor de lunch tippen we VJU, op de top van een energiebunker in Wilhemsburg. Hier heb je een 360 graden uitzicht over de stad. Bij Zum Spätzle aan de Grote Markt kunt je terecht voor typische Duitze gerechten. Yum!

Ohrid – Macedonië

Wat je ook wilt in een vakantie, in Orhrid kun je het doen. Je kunt relaxen, bijvoorbeeld als je vanaf Fort Samuael van het uitzicht geniet. En in de zomer kun je zonnen of cocktails drinken bij Cuba Libre. Je kunt ook genoeg cultuur opsnuiven. Zo zijn er 365 kerken en heilige plaatsen. En als je een natuurlover bent, kun je naar de Vevčani Springs of naar het Nationaal park Galičica. Erg fijn: Ohrid is vergeleken met Nederland goedkoop. Je kunt daarom lekker uitgebreid dineren zonder je bankrekening te plunderen.

Bologna – Italië

Liefhebber van live muziek? Dan is Bologna dé plek voor je. Veel restaurants en cafés zetten concerten op hun agenda. Omdat Bologna een universiteitsstad is, kun je overal wel terecht voor een heerlijk pizzaatje. Ook als het regent is Bologna een pretje. De stad staat namelijk bekend om de bogen, die er voor zorgen dat je altijd overdekt over een stoep kunt wandelen.

Kotor – Montenegro

Een prachtig, charmant stadje, ingeklemd tussen bergen en een baai. In juli en augustus nemen de superrijken de jachthaven over. Maar ongeacht of je daarvan houdt blijft het een stad voor iedereen die houdt van romantiek, geschiedenis en architectuur. Als je wilt uitgaan tippen we bars Evergreen en Havana. Maximus is de grootste club van de stad.

Riga – Letland

Ook wel het kleine Praag genoemd, vanwege de momumenten in jugendstil. De stad is in de jaren negentig bovendien enorm opgeknapt. Complete straten kregen een make-over in pasteltinten. De inwoners zijn echte levensgenieters en die sfeer is overal merkbaar. Een stad die je direct in je hart sluit.

Edinburgh – Schotland

Een ideale plek voor cultuurliefhebbers. Edinburgh is bomvol musea en theater- en concertzalen. Maar er zijn ook winkels en koffietentjes genoeg hoor. Zoek je een plek om te overnachten dan is Hotel Missoni – van het gellijknamige modehuis – een aanrader. Als het boven je budget is, ga dan in ieder geval even kijken. Alles is namelijk in het bekende Missoni printje. Van het beddengoed tot de badjassen en de outfit van de medewerkers.

Plitvice – Kroatië

Geen stad, maar een schitterend natuurgebied. Het nationale park telt zestien meren met maar liefst negentig indrukwekkende watervallen. En door kalkafzetting ontstaan er langzaam steeds meer meren. Het water is omgeven door kilometers bossen. Wie te lui is om te wandelen door de natuur, kan met shuttlebusjes, een treintje of een boot het gebied verkennen.

Córdoba – Spanje

Barcelona nu wel gezien en is Madrid je te heet? Córdoba is dé stad waar je heen kunt gaan in Andalusië. Al kun je de stad in juli en augustus vanwege de temperatuur toch beter mijden. Romeinen, Arabieren, Joden, christenen, allemaal hebben ze hun sporen achtergelaten in de architectuur en sfeer van de stad. Rond Plaza de las Tendillas is het leuk winkelen. Plaza de la Corredera is het mooiste plein, met bovendien genoeg terrasjes om tapas te eten en wijntjes te drinken.

Reageer op artikel:
Wanderlust: traveltips voor betaalbare, onontdekte plekjes in Europa
Sluiten