Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Travel 6 december 2015

Wanderlust: waarom sommige mensen geboren zijn om te reizen

Er zijn twee soorten mensen: mensen die het heerlijk vinden om thuis te blijven en niet de behoefte hebben om de rest van de wereld te ontdekken en mensen die niets anders willen dan hun horizon continu verbreden. Herken jij jezelf hier in? Dan is de kans groot dat je behoort tot de 20% van de bevolking die 'leidt' aan wanderlust: a great desire to travel and rove about. 

Hoeveel je ook reist, er is in jouw ogen altijd iets nieuws te zien. Je bent de persoon die one-way vluchten neemt en reist zonder bestemming. Je geniet van elke stap in een nieuwe omgeving zonder te weten waar je eindigt.

Nu vraag je je misschien af hoe het kan dat jij deze drang zo sterk voelt terwijl anderen in je omgeving je elke keer weer vragend aankijken als je vertelt over je volgende, in hun ogen, ongeorganiseerde reis.

It’s all in your DNA baby

Het is simpeler dan je denkt. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek blijkt het reisgen in je DNA te zitten. Het is te herleiden uit het gen DRD4-7R, dit gen staat in verband met het dopaminelevel in de hersenen. En zoals je misschien al wist, dopamine zorgt voor het fijne gevoel tijdens sporten, eten, seks en als je verliefd bent. Niet zo gek dus dat je verslaafd bent aan reizen.

Degenen die dit gen dragen delen allemaal hetzelfde thema in hun leven, de geschiedenis van het reizen. Nu zal je denken ‘wat een zweverig gedoe’ maar we leggen het je haarfijn uit. De lucky ones die dit gen dragen, wat maar 20 procent van de bevolking is, komen oorspronkelijk uit regio’s in de wereld waar in het verleden reizen is aangemoedigd.

Chaunseng Chen deed een studie in 1999 naar de reden waarom sommige mensen zoveel behoefte hebben aan reizen. Ervan uitgaade dat het menselijke leven in Afrika is ontstaan kwam hij met de volgende verklaring: ‘Het DRD4-7R gen komt vaker voor in hedendaagse samenlevingen die in het verleden verder wegtrokken van onze oorsprong, Afrika’.

Kortom, culturen die verder afweken van Afrika, de theoretische oorsprong van de mens, zijn naar verluidt vatbaarder voor dit gen wat gekoppeld is aan nieuwsgierigheid en onrust. Vanaf nu kan je zeggen dat jouw voorouders bij die dare-devils hoorden.

Handje vol mooie eigenschappen

Een andere leuke bijkomstigheid van de dragers van dit genetische gen is dat zij beschikken over een aantal zeldzame eigenschappen die iedereen wel zou willen hebben. Volgens onderzoeker LoPorto ben jij ongelooflijk vindingrijk, baanbrekend en creatief.

Wind je voortaan maar niet meer op over de mensen die vragen wanneer je eens écht iets gaat doen met je leven. Het zit nou eenmaal in je DNA én je behoort tot de minderheid van de bevolking met dit alleen maar positieve gen.

So please, continue your journey.

Reageer op artikel:
Wanderlust: waarom sommige mensen geboren zijn om te reizen
Sluiten