Wanderlust wednesday: 8 x het magisch mooie Noorderlicht

Lotte

Wanderlust Wednesday draait maar om één ding: de bijzonderste plekjes op aarde ontdekken. Zodat jullie mee kunnen genieten en ‘m op jullie eigen bucketlist kunnen plaatsen. Vandaag hebben we het over een natuurfenomeen; het Noorderlicht. Een item dat eigenlijk op #1 thuishoort op iedere bucketlist.

Iedereen heeft wel eens gehoord van het Noorderlicht. Een groene magische lichtshow in de lucht waarbij het lijkt alsof je in een sprookjeswereld leeft. Bij elke foto die je ziet valt je mond weer open. Is dit echt Moeder Natuur? Ja, absoluut. En je kunt het zelf aanschouwen.

Wat is het Noorderlicht nou eigenlijk?

Vanuit de zon worden elektrisch geladen deeltjes de ruimte in gestuurd. Als deze deeltjes botsen met onze atmosfeer, ontstaan er lichtdeeltjes. Als er genoeg botsingen plaatsvinden kunnen wij dat zien in de vorm van dat prachtige licht in de lucht. We kennen ‘m vooral in het groen maar je kunt ‘m ook zien in het paars bijvoorbeeld.

#star #cold #aurora #nothernlight #finland

A photo posted by Julian (@sprueche_forever0106) on

Eigenlijk heet het daarom het poollicht. Je hebt het Zuiderlicht – ook wel aurora australis genoemd – en het Noorderlicht – aurora borealis. Wij nemen dit licht vooral waar rondom de Noordpool.

Wanneer kan ik ‘m spotten?

De beste periode om het Noorderlicht te spotten is van september t/m maart. Echter is het wel afhankelijk van drie factoren: 1) het aantal botsingen bepaalt de intensiteit, bij weinig botsingen kan die laag zijn 2) het weer, bij bewolking zie je vrij weinig tot niets en 3) hoeveel vervuiling je van ander licht hebt.

Better than those Hollywood Lights #auroraborealis #manitoulinisland #starparty #photography #northernlights #canada

A photo posted by Shelby Tessier (@shelbytessier) on

Op een avond waarbij de intensiteit hoog is en de lucht helder, heb je een enorme kans. Maar ga wel naar een plek waar het helemaal donker is en waar geen ander licht is.

Is het Noorderlicht echt zo mooi?

Het Noorderlicht stond al heel lang op de bucketlist van Beautify’s Lotte Nijborg. En daarom was nu de timing perfect om naar IJsland te gaan. En ja hoor, ze had geluk en spotte het licht maar liefst 2 (!) keer.

“Het was fantastisch om mee te maken. De eerste avond hadden we nog wel bewolking dus je moest geconcentreerd blijven op de lucht. Het grappige is wel dat de kleur groen op foto’s nóg intenser is dan in real life. Maar de dansende lucht en de glow is echt uniek. De tweede avond was het licht nóg sterker en kleurde het zelfs ook nog een randje paars. Dan weet je niet wat je ziet. Vink op de bucketlist.”

Waar kan ik het Noorderlicht zien?

Je kunt het poollicht het beste zien in Zweden, Finland, IJsland en Groenland als het donker is en je weinig ‘vervuiling’ hebt van ander licht (bijvoorbeeld van een stad). Wij hebben het Noorderlicht bekeken in IJsland. En dar was allemachtig prachtig. Een ervaring waar menig mens jaloers van wordt en wat niemand wil missen.

Je kunt in IJsland meegaan met Reykjavik Excursions die voor jou in de gaten houden hoe groot de kans is om het Noorderlicht te spotten. Als de kans nihil is wordt de tour verplaatst, anders brengen ze je exact naar de juiste plek waar de kans het grootst is om het mooie Noorderlicht te zien.

Voor de waaghalzen: Als je in IJsland bent kun je ook met de Mountaineers of Iceland een sneeuwscooter tour boeken waarbij je ‘s avonds op een sneeuwscooter over de gletsjers rijdt om het Noorderlicht te spotten.

Terwijl je door de sneeuw snijdt met je scooter, is het om je heen pikkedonker, zie je een miljoen sterren en heb je een gigantische kans op het licht. De gletsjer ligt namelijk redelijk afgelegen en daardoor heb je weinig last van licht ‘vervuiling’. Geloof ons, dit vergeet je nóóit meer.

I want to see the northern lights ? #northernlights #nightsky

A photo posted by ??? (@unique_usernames) on

Kortom, een waar sprookje dat je moét meemaken. Zo kun je bijvoorbeeld al vanaf 69,95 enkele reis vliegen naar IJsland met WOW air. Doen!