Wanneer een gezonde levensstijl een obsessie wordt

Stiekem kijk je bewonderend naar andere vrouwen die gezond eten, sporten en een lichaam hebben dat zó strak is. Maar het kan ook een obsessie worden om gezond te zijn. Ons zusje Bedrock.nl sprak met M. Zij had orthorexia.

Ze at geen aardappels, brood, zuivel, vlees en zelfs geen fruit. Ze bekeek altijd de etiketten in de supermarkt en stopte nooit zomaar iets in haar mond. De gedachte aan een taartje op een verjaardag bezorgde haar klamme handjes en een work-out overslaan was er echt niet bij.

Health is hot

Op zaterdagochtend barst het Amsterdamse Vondelpark uit haar voegen. Tientallen fitte dertigers lopen hard in dure Nike pakjes. Op de speelplaatjes swingen fanatiekelingen met kettlebells terwijl een trainer tegen hen te keer gaat. De sportieve ochtend wordt afgesloten bij één van de juice-of saladebars die als paddenstoelen uit de grond schieten.

Dat de gezondheidshype in navolging van Londen en New York ook in Nederland is neergestreken, moge duidelijk zijn. Begrijpelijk: we lezen in de krant dat zitten het nieuwe roken is, dus trekken we vaker de hardloopschoenen aan. Voedingsschandalen volgen elkaar op, waardoor we weer willen weten waar ons eten vandaan komt. Maar de hype kent ook een keerzijde. Steeds meer (jonge) vrouwen lijden aan de eetstoornis orthorexia.

Té gezond

De ziekte werd voor het eerst omschreven in 1996 door Steven Bratman als een ongezonde obsessie voor gezond eten. Zo’n obsessie gaat veel verder dan gezond eten en veel sporten. Iemand met orthorexia heeft een zwaar verstoorde relatie met voeding, waarbij controle een grote rol speelt. Een zelf voorgeschreven voedingsregime, meestal een clean dieet, wordt streng opgevolgd. Voedingsmiddelen zoals brood, vlees en zelfs fruit worden vermeden. Het doel van dit regime is niet zozeer afvallen, zoals bij boulimia of anorexia, maar een ‘gezond’ lichaam.

De gevolgen? Het overdreven gezonde dieet brengt de gezondheid juist in gevaar. Het lichaam krijgt te weinig voedingsstoffen binnen doordat de vele restricties weinig overlaat om te eten. Nu is uiteraard niet iedereen met een voorkeur voor clean eten een orthorexia patiënt. Maar als essentiële delen van je leven, zoals je werk en je relaties met anderen, komen te lijden onder je strikte voedingsregime, is het oppassen geblazen.

Van lekker in je vel naar sociale isolatie

Mijn vriendin M. (23 jaar) herkende zichzelf in het ziektebeeld van orthorexia. Ze vertelt mij over hoe orthorexia zich bij haar ontwikkelde. “Ik wilde een paar kilo kwijtraken. Ik was student, dronk en rookte te veel en wilde me weer energiek voelen. Op blogs las ik over clean eten en voor ik het wist was ik vaste klant bij de Ekoplaza,” vertelt M.

Wil je de lezen hoe gezond eten voor M. een obsessie werd? Lees dan verder op Bedrock.nl

Reageer op artikel:
Wanneer een gezonde levensstijl een obsessie wordt
Sluiten